(VIDEO) Krizni štab: Smrtnost od koronavirusa u Srbiji iznosi 2,67 odsto, prosek 64,2 godine

Autor: Republika

Vesti

05.04.2020

13:06 >> 13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovna konferencija Kriznog štaba koja se održava u Palati Srbija počela je u 15 sati.

Na konferenciji se iznose podaci o broju zaraženih koronavirusom, smrtnih slučajeva, oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

 

Profesor Predrag Kon izjavio je da je procenat smrtnosti od koronavirusa u Srbiji 2,67 odsto.

Prosek godina onih sa smrtnim ishodom je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu, saopštio je Kon.

Kako je rekao, na osnovu podataka jasno se vidi peta nedelja i najavio rast zaraženih.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Moramo što čvršče da se pridržavamo mera, a to je da smanjujemo kontakte što je moguće više. Na dalje ćemo da se testiramo. Primarna zdravstvena zaštita, preuzima težište borbe. Većina će se testriati u COVID ambulantama. Uspećemo da otkrivamo prenosioce i da ih tretiramo - rekao je Kon apelujući na građane da ostaju kod kuće.

Na pitanje o zaraženima iz Vlade Srbije zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević je potvrdila tu informaciju, ali nije želela da iznosi detalje o pojedincima. Rekla je da svi zaraženi imaju jednak tretman.

- Bolest ne poznaje granice. Obolevaju svi oni koji su bili izloženi. Ne želim da navodim podatke o pojedincima. Da imamo zaražene u određenim ministarstvima, ali o tome dalje ne želimo da iznosimo detalje. Moramo da budemo svesni da je najveći stepen nege imaju svi – rekla je Kisić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Što se tiče Narodnog fronta, nemam podataka da ima nekog pogoršanja. U Dragiše Mišović nemam neposredno podatke da je bilo nešto posebno. Na Bežanijskoj kosi je 6 pacijetanata testirano i jedan je pozitivan. Troje je imalo kliničke znake i oni su odvojeni – rekao je Kon, i dodao da je zbog ovake sitacije testirano još desetak zdravestvenih radnika.

- Desetak medicinskih sestara su pozitivne, kao i desetak lekara. Njihovo stanje se prati. U svakom slučaju, sprovedena je izolacija svih sumnjivih - dodao je Kon.

Kisić je dodala da epidemiološka situacija u pojedinim zdravestvenim ustanovama u Srbiji, rekla je da se prati stanje iz časa u čas.

- U Valjevu je 11 zravdstvnih radnika pozitivno, i 180 osoba se nalazi u izolaciji. Za sada pratiom stanje. U Ćupriji 40 zdravstvenih radnika je pozvitivno, 7 je hospitalizovano. Svuda je moguće organizovati nesmetani rad službi – rekla je ona.

- Radimo ono kako smo planirali, po indikacijama koje su proširenje. Nema testiranja na lični zahtev, već samo na procenu lekara – rekla je ona, ističući da su indikacije te koje određuju da li je pacijent za testiranje.

1.908 potrđenih slučajeva do 5. aprila

RepublikaFoto: Photo by CDC on Unsplash

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19 - saopštio je doktor Predrag Kon.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1.170 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano  7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading