DIREKTOR INFEKTIVNE KLINIKE STEVANOVIĆ: Pandemija koronavirusa može se uporediti sa "Španskom groznicom"

Autor: Republika

Vesti

27.03.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović uporedio je pandemiju koronavirusa sa pandemijom "Španske groznice" iz 1920. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Goran Stevanović

- Ovakva epidemija može da se poredi sa epidemijom velikih boginja 1972. i španskog gripa 1918. godine. Ovo je borba svih nas. Cele ljudske vrste. Zdravstveni sistem ne bi pogao da pruži negu da nije pripremljen. Privremene bolnice su veoma potrebne. i druge zemlje mobilišu sportske centre. Molim sve građane da ne beže od zdravstvene službe i da ne čekaju da simptomi sami od sebe prođu. Verujte mi kod Kovida19 neće. Izuzetno je bitna rana dijagnostika. Nije moguće po zakonu da izbegene hospitalizaciju, a nije ni pametno. Država je uradila sve što je mogla - rekao je Stevanović

- Kod ove bolesti je izuzetno bitna rana dijagnostika i prepoznavanje teških slučajev ai obavezna hospitalizacija - dadao je on.

On je istakao da je država uradila svoj deo posla najbolje što je mogla, kao i zdravstveni sistem.

- Predstoji nam možda dve nedelje, a možda i više, ozbiljne borbe i izuzetnih napora. Svaki pojedinačni dan i pacijent su nam bitni - rekao je dr Stevanović, i dodao da svi zajedno moramo da poštujemo ove mere.

Dodaje da, ako budemo disciplinovano poštovali mere, imamo šanse da kroz ovo prođemo sa posledicama onoliko malim koliko se mi sami budemo izborili da sprečimo dalje širenje.

- Zahvaljujem se svim građanima koji poštuju mere i podržavaju nas. Pre svega hvala našim sestrama koje trpe velike napore, kao i svim ljudima koji rade sa najtežim bolesnicima. Svi smo jedan front i moramo da radimo zajedno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading