Mnogi mu se klanjaju, ali tek poneka ulica u Srbiji ponela je ime Vasilija Ostroškog

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

19.02.2020

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo jedno selo u Srbiji i jedno mikronaselje kraj Beograda imaju ulicu koja nosi ime po svetom Vasiliju Ostroškom. To su Ravni Topolovac kod Žitišta i u ovom mestu ta ulica je glavna, kao i naselje Radiofar kod beogradskog aerodroma.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Sveti Vasilije Ostroški

Inače, sveti Vasilije je i zaštitinik Ravnog Topolovca, jer je crkva u njemu takođe nazvana po tom svetitelju.

Cela Srbija digla se da zaštiti svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, među kojima je možda i najznačajniji manastir Ostrog, gde mošti sveca počivaju. Gradovi su obojeni u trobojke, ali nijedan ne može da se ponosi time da ima bulevar ili makar ulicu koja nosi ime velikog svetitelja.

U Beogradu kandidat za to ime bio je novoizgrađeni bulevar koji spaja Most na Adi sa Tošnim bunarom. Ipak, uprkos inicijativi građana sa Bežanijske kose, prevagnulo je ime Bulevar heroja sa Košara.

Ideja građana Bežanijske kose bila je da ulica ponese ime sveca - Bulevar se završava na početku ovog naselja, a ako od Tošinog bunara nastavite "pravo" približavate se pravoslavnoj bogomolji neobičnog izgleda koja je ponela ime svetog Vasilija.

Još jedna crkva u Beogradu posvećena je svetom Vasiliju - novi hram koji je podignut na rubu Banjičke šume, nedaleko od raskrsnice Crnotravske i Bulevara oslobođenja. Van Beograda, osim Ravnog Topolovca, postoje dve crkve sv. Vasilija u Mramorku i Beočinu.

Podsećamo i da su o imenu Bulevara heroja sa Košara odlučili građani, koji su glasali onlajn.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading