Srpski telegraf na Vojnoj akademiji: Čast je naša imovina, a znanje naše oružje

AUTOR: Bojana PAUNOVIĆ

četvrtak, 20. 2. 2020.| 05:42

0

Konkursi za prijem u vojne škole otvoreni su od 1. februara do 15. marta, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Vojna akademija primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće 25 kadeta na studije medicine. Vojna gimnazija upisaće 105 dečaka i devojčica u prvi razred, 15 učenika u drugi razred i 10 učenika u treći razred. U Srednjoj stručnoj vojnoj školi biće primljeno 50 učenika oba pola iz građanstva.

ST/Vladimir Lukić
Vojna akademija

Ovakvo oficijelno saopštenje verovatno ste mogli da pročitate mnogo puta. A šta se u stvari krije iza njega? Srpski telegraf proverio je upravo to: šta mogu da očekuju oni koji se ovom pozivu Ministarstva odbrane odazovu i zapute se na Vojnu akademiju birajući uniformu kao svoje životno i radno odelo. Saznali smo zašto su kadeti sa kojima smo pričali toliko oduševljeni da svi do jednog tvrde da ni za milimetar ne bi odstupili od puta koji su izabrali onog trenutka kad su predali prijavu za Vojnu akademiju i kasnije prošli kroz kapiju njenog matičnog objekta na Banjici.

Studijski programi Vojne akademije

 • Menadžment u odbrani
 • Protivvazduhoplovna odbrana
 • Vojnoelektronsko inženjerstvo
 • Vojnomašinsko inženjerstvo
 • Logistika odbrane
 • Vojno vazduhoplovstvo
 • ST/Vladimir Lukić
  Učionica Vojne akademije

  Po završetku vojnih škola polaznici dobijaju siguran posao u okruženju koje omogućava uspešan profesionalni razvoj i stalno stručno i karijerno usavršavanje. Upis u vojne škole ove godine odvija se pod sloganom "Čast, znanje, Srbija - Vojna akademija". Kako navode u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, biti vojnik u stroju otadžbine oduvek je bila čast. Izazovan i odgovoran poziv oficira i podoficira Vojske Srbije trajni je motiv koji privlači mlade ljude, tako da su vojne škole pravi izbor za budućnost.

  Kadeti Vojne akademije za Srpski telegraf

  ST/Vladimir Lukić
  Ognjen Zlatić

  OGNJEN ZLATIĆ, studijski program Menadžment u odbrani, modul pešadija, četvrta godina Vojne akademije.

  Završio sam Vojnu gimnaziju, nekako je logično bilo da nastavim dalje. Opredelio me patriotizam, a motivisao izazov. Opšti predmeti, koji nisu striktno vezani za pešadiju, recimo sociologija, malo su mi teži. Stručni predmeti mi leže. Svi moduli sa smerova imaju isti plan kad je reč o vojnom fizičkom vežbanju. Kroz više segmenata, borenje, plivanje, prepreke, gimnastika, usavršavamo snagu, koordinaciju, ali i koncentraciju. Napomenuo bih da mladi ne treba da upisuju Vojnu akademiju iz materijalnih razloga, već isključivo iz ličnih uverenja i ljubavi. Nedavno sam se vratio sa atletskog mitinga održanog u Rusiji, bio sam najuspešniji takmičar, osvojio sam dve zlatne medalje, a to se može dostići samo ako velikoj upornosti dodamo i ljubav.

  ST/Vladimir Lukić
  Julijana Perišić

  JULIJANA PERIŠIĆ, studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul telekomunikacije, četvrta godina Vojne akademije

  Odmalena sam znala da želim da uradim nešto veliko, na šta ćemo biti ponosni i ja i moja porodica, koja je veoma rodoljubiva. Raspitivala sam se dosta i zaključila da je Vojna akademija za mene pravi izbor. Međutim, želela sam da još jednu svoju ljubav spojim sa time i na kraju sam se odlučila za Vojnoelektronsko inženjerstvo. Na Vojnoj akademiji dobijate sve što vam je potrebno u svakoj sferi ljudskog života i, kad pričam sa kolegama koji su na civilnom fakultetu, shvatam da imamo bolje uslove. Sestra mi je student civilnog fakulteta i majka često zna da mi kaže: "Sine, znam da ti imaš sve, a o sestri moram malo da brinem". Član sam muzičke sekcije. Imali smo dva nastupa na Trgu Republike u sklopu Beogradske zime. Repertoar se pravi tako što mi kadeti dajemo predloge, a u saglasnosti sa komandirima pravi se konačan odabir. Ovde se rađaju i mnoge prave ljubavi. Svako ko voli otadžbinu, a želi da uradi nešto na šta će biti ponosan, treba da nam se pridruži na Vojnoj akademiji. Sve što je neophodno su jaka volja, želja i samodisciplina.

  ST/Vladimir Lukić
  Jovana Rakočević

  JOVANA RAKOČEVIĆ, studijski program Vojnomašinsko inženjerstvo, modul vazduhoplovi i vazduhoplovni motori, četvrta godina Vojne akademije

  Akademija nam, za razliku od civilnih fakulteta, pruža mogućnost da lakše prebrodimo stvari i situacije koje nam se nameću jer smo ovde svi kao porodica, svi smo zajedno. Inače, član sam tima Drumska strela, koji pravi bolid formule, već dve godine sam u tom timu, idemo na takmičenja. Prošle godine smo išli u Italiju, ove godine u Italiju i Španiju. Član sam i plesne sekcije, prošle godine smo bili na balu. Maksima akademije je čast je naša imovina, a ja dodajem znanje je naše oružje.

  ST/Vladimir Lukić
  Nikola Starčević

  NIKOLA STARČEVIĆ studijski program Menadžment u odbrani, modul Rečne jedinice, četvrta godina Vojne akademije

  Da treba ponovo da biram, opet bih izabrao ovaj smer. Više puta smo putovali u inostranstvo. Praktična obuka nam se zasniva na plovidbi. Prošle godine smo imali plovidbu u Budimpeštu, pa smo se vratili za Beograd, a onda smo plovili od Beograda do granice sa Rumunijom, do Đerdapa 2. Plovili smo više od 1.000 km. Vrlo je specifičan osećaj kada uplovite u tako veliki grad kao što je Budimpešta i kad vas narod Mađarske koji se postrojio na mostovima pozdravlja. Oni nemaju priliku da vide tako nešto. Uplovili smo na komandnom ratnom brodu "Kozara", to je beo brod, koji se izdvaja od ostalih. Putovali smo i u Italiju pošto sam član veslačke i sekcije jedrenja.

  Odgovori na važna pitanja

  ST/Vladimir Lukić
  Vojna akademija

  1. Da li kadeti završetkom Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA imaju siguran posao i izvesnu budućnost?

  - Po uspešno završenom školovanju kadeti se proizvode u čin potporučnika i primaju u profesionalnu službu na neodređeno vreme u ustanovama i jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

  2. Da li su studijski programi na Univerzitetu odbrane akreditovani?

  - Svi studijski programi na Univerzitetu odbrane su akreditovani, te nakon završetka studija, osim prvih oficirskih činova, svi kadeti dobijaju akademska zvanja u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Primera radi, oficir koji je završio osnovne akademske studije na studijskom programu Vojnoelektronsko inženjerstvo na Vojnoj akademiji dobija i akademsko zvanje diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva.

  3. Kakvi su uslovi za bavljenje sportom?

  - U krugu kasarne "General Jovan Mišković" nalazi se sportski centar opremljen savremenom teretanom, kardiocentrom, bazenom, atletskom stazom, teniskim, košarkaškim i fudbalskim terenima, kao i fiskulturnim salama. Tu je i atletska dvorana, prvi specijalizovani objekat u Srbiji za pripremu i trening atletičara tokom zimskog perioda. Dostupna je i najsavremenija pištoljska streljana u ovom delu Evrope. Pored streljačke sekcije, na Vojnoj akademiji rade i mnoge druge sportske sekcije - džudo, karate, plivačka, atletska, košarkaška, odbojkaška, sekcija futsala, rukometna, ragbi, orijentiring, veslačka, jedriličarska, mačevalačka...

  4. Kakvi su uslovi za negovanje i unapređivanje ostalih afiniteta i talenata?

  - Vannastavne aktivnosti nisu obavezne, ali umnogome doprinose ostvarivanju kvalitetnijeg društvenog života kadeta tokom školovanja i profilisanju ličnosti budućeg oficira. Postoje razne sekcije - muzička, retorička, folklorna, horska, plesna... Takođe, moguće je i usavršavanje stranih jezika. Tokom školovanja kadeti realizuju obuku u skijanju na Kopaoniku i obuku upravljanja motornim vozilima, nakon čega stiču B ili C kategoriju.

  Neki od razloga zašto se mladi odlučuju za vojne škole

  ST/Vladimir Lukić
  Biblioteka Vojne akademije
  • Vrhunsko obrazovanje
  • Odlični uslovi školovanja
  • Sve troškove školovanja obezbeđuje Ministarstvo odbrane
  • Dostupna kompletna nastavna literatura
  • Korišćenje savremenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti
  • Vrhunski naučnoistraživački rad
  • Posete vojnoobrazovnim institucijama u regionu i svetu
  • Provera stečenih znanja na terenima i praktičnim oblicima nastave
  • Razvijena materijalna baza nastave, uključujući savremene simulacione softvere
  • Učešće na naučnim konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu
  • Negovanje i razvijanje tradicije i patriotizma u skladu sa maksimom Vojne akademije "Čast je naša imovina"
  • Tokom karijere mogući su usavršavanje u Školi nacionalne odbrane, kao i dalje školovanje na master i doktorskim studijama

  Serija povećala interesovanje za upis

  Kako su nam rekli na Vojnoj akademiji, istoimena serija doprinela je povećanom interesovanju budućih kadeta. Ipak, naglasili su nam i da je ono što smo videli u bioskopima i na TV ekranu romansirana priča jer su neke stvari svakako drugačije.

  Poruke starešina sa Vojne akademije budućim kadetima

  ST/Vladimir Lukić
  Srđan Blagojević

  SRĐAN BLAGOJEVIĆ, potpukovnik i vanredni profesor na Vojnoj akademiji na Katedri društvenih nauka

  Ovo je poziv koji zahteva ljubav, određena odricanja, spremnost na izazove, a time i određene privilegije i lepo i ugledno mesto u društvu, koje mu zasluženo pripada. Za upis u vojne škole, na Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA mogu da konkurišu i dečaci i devojčice. Odnos mladića i devojaka koji konkurišu je različit od godine do godine. Trenutno se u vojnim školama školuje otprilike 30 odsto devojaka u odnosu na ukupan broj.

  Kako se kandidati pripremaju za prijemni za Vojnu akademiju? Jedan deo priprema odnosi se na fizičku pripremu kandidata, koja je usmerena na one discipline koje se proveravaju tokom selekcije. Uglavnom najviše vežbaju trčanje i zgibove, rade sklekove, vežbaju skok udalj iz mesta i ta priprema za dobro informisane kandidate traje i nekoliko meseci. Drugi deo priprema odnosi se na matematiku i ovaj deo priprema zahteva posebnu pažnju. Mi smo se potrudili da našim kandidatima pružimo pomoć i preporučujemo da u svojoj pripremi koriste uputstva i zadatke koji su dostupni na našim sajtovima.

  Uslovi života i rada pružaju mogućnost za sticanje vrhunskog obrazovanja s jedne strane: tu su odlični kabinetski, laboratorijski uslovi, najsavremeniji trenažeri. Nastava je koncipirana kao odličan spoj teorije i prakse - sve što se teorijski uči kasnije se realizuje na terenima i poligonima. S druge strane, na akademiji nastojimo da afirmišemo i unapređujemo talente koje kadeti imaju. Aktivan je veliki broj sekcija, u okviru kojih se na takmičenjima ostvaruju zapaženi rezultati.

  Tokom školovanja kadeti sve vreme imaju stipendiju. Iznos zavisi od toga koja su godina, kakav uspeh imaju i kreće se od 12.000 do 20.000 dinara.

  MAJOR NEBOJŠA KLJAJIĆ, Kadetska brigada

  Poruka mladima: Ako žele profesiju koja je časna, dinamična i odgovorna, onda je za njih pravi izbor Vojna akademija. Da je to tako, svedoči stručnost kadeta Vojne akademije kako na polju vojničkih znanja, veština i vrlina tako i na polju nauke, sporta i kulture.

  Akcija Otvorena vrata

  Svake subote od 11 do 13 sati u vreme trajanja konkursa svi kandidati imaju priliku da iznutra vide kako izgleda život na Vojnoj akademiji. Mogu da popričaju sa budućim kolegama, nastavnicima, da se upoznaju s nastavnim programom...

  Kako se možete prijaviti

  Konkurs je otvoren od 1. februara do 15. marta. Informacije se mogu dobiti u Odseku za pitanja kadeta, studenata i slušalaca: za Vojnu akademiju putem elektronske pošte stud.sluzba@va.mod.gov.rs, na telefone 011/3603-344 i 011/3603-341 ili na internet stranici http://www.va.mod.gov.rs, a za Medicinski fakultet VMA putem elektronske pošte: medicinski.fakultet@vma.mod.gov.rs i studentska. sluzba.mfvma@mod.gov.rs i na telefone 011/3609-433, 011/3005-141, 011/3608-134.

  Roditelji beba pitaju: Šta se dešava sa vakcinacijom? Stručnjaci ovako odgovaraju!
  Roditelji beba pitaju: Šta se dešava sa vakcinacijom? Stručnjaci ovako odgovaraju!
  0
  Kon detaljno objasnio šta znači čuveno pravilo dva metra, čak ni OVO ne smemo da radimo tik uz druge ljude
  Kon detaljno objasnio šta znači čuveno pravilo dva metra, čak ni OVO ne smemo da radimo tik uz druge ljude
  0

  KOMENTARI 0


  Nakon 15 godina otvorena nova operaciona sala na VMA
  Nakon 15 godina otvorena nova operaciona sala na VMA
  0
  Radnicima ni maske ne daju, a sebi nabavili nove limuzine
  Radnicima ni maske ne daju, a sebi nabavili nove limuzine
  0
  Članovi Kriznog štaba objasnili na koji način otkrivaju nova žarišta u Srbiji
  Članovi Kriznog štaba objasnili na koji način otkrivaju nova žarišta u Srbiji
  0
  Sve za Srbiju, sve za Vojsku: Vulin sa rezervnim oficirima generacije Septembar 2019!
  Sve za Srbiju, sve za Vojsku: Vulin sa rezervnim oficirima generacije "Septembar 2019"!
  0
  (FOTO) BUNDA SE OPET BAHATI: Pogledajte kako je Živković parkirao ajkulu u praznom Beogradu
  0

  (FOTO) BUNDA SE OPET BAHATI: Pogledajte kako je Živković parkirao "ajkulu" u praznom Beogradu

  U Beograd stiglo 500. 000 maski
  0
  U Beograd stiglo 500. 000 maski
  Vesić donirao medicinsku opremu Studenici u Kraljevu
  0
  Vesić donirao medicinsku opremu "Studenici" u Kraljevu
  U izolaciji nema fizičke aktivnosti - deca je biti NERVOZNA! Stručnjak savetuje kako da im organizujete vreme
  Društvo

  U izolaciji nema fizičke aktivnosti - deca je biti NERVOZNA! Stručnjak savetuje kako da im organizujete vreme

  novosti.rs, Republika

   - sreda, 8. 4. 2020. u 17:43 0

  Iako su virus i izolacija trenutno poremetili naše živote, to ne znači da nemamo prostora i mogućnosti za bavljenje drugim stvarima. Ovo...

  ŠVALERACIJA U DOBA KORONE! Zaljuljali automobil na zabačenom putu, a onda je došla policija: Uhvaćeni u prevari imali su samo jednu molbu
  Društvo

  ŠVALERACIJA U DOBA KORONE! Zaljuljali automobil na zabačenom putu, a onda je došla policija: Uhvaćeni u prevari imali su samo jednu molbu

  informer.rs, Republika

   - sreda, 8. 4. 2020. u 17:30 0

  Policija je u prethodnih desetak dana uhvatila "na delu" više od 50 ljubavnih parova kako imaju se*s u kolima po zabačenim putevima i...

  2,2 MILIONA GRAĐANA GLEDALO PREDSEDNIKA: Vučićevo gostovanje u Upitniku oborilo sve rekorde
  Srbija

  2,2 MILIONA GRAĐANA GLEDALO PREDSEDNIKA: Vučićevo gostovanje u Upitniku oborilo sve rekorde

  kurir.rs, Republika

   - sreda, 8. 4. 2020. u 17:17 0

  Emisija "Upitnik" na RTS u kojoj je sinoć gost bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić oborila je sve rekorde gledanosti.

  Dačić razgovarao sa američkim ambasadorom o koroni i izjavio mu saučešće zbog smrti oca
  Srbija

  Dačić razgovarao sa američkim ambasadorom o koroni i izjavio mu saučešće zbog smrti oca

  Republika

   - sreda, 8. 4. 2020. u 17:10 0

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ambasadorom Sjedinjenih...

  DOKTORKA DARIJA O NOVOJ METODI LEČENJA KOVIDA: Krvna plazma sa antitelima izlečenog može da pomogne
  Srbija

  DOKTORKA DARIJA O NOVOJ METODI LEČENJA KOVIDA: Krvna plazma sa antitelima izlečenog može da pomogne

  Tanjug

   - sreda, 8. 4. 2020. u 17:07 0

  Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se započelo sa potrebnim procedurama kada je reč o...

  Kon detaljno objasnio šta znači čuveno pravilo dva metra, čak ni OVO ne smemo da radimo tik uz druge ljude
  Kon detaljno objasnio šta znači čuveno pravilo dva metra, čak ni OVO ne smemo da radimo tik uz druge ljude
  0

  Epidemilog prof. dr Predrag Kon i na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija ponovio je...

  Mozzart i igrači Borca podelili pakete pomoći najugroženijim Čačanima
  Mozzart i igrači Borca podelili pakete pomoći najugroženijim Čačanima
  0

  Velika akcija kompanije Mozzart za pomoć naugroženijima od posledica pandemije COVID – 19 ne...

  • Na kiosku
   Danas na kioscima

   Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

   Naslovna za 8. 4. 2020.