Srbi iz Šangaja pomažu u suzbijanju koronavirusa u Kini!

Autor: Republika

Vesti

11.02.2020

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se oseća oprez i neizvesnost, na ulicama Šangaja posle dužeg vremena se primećuje više ljudi na ulicama. Od ponedeljka je zvanično prvi radni dan posle produžene pauze uoči Kineske Nove Godine zbog izbijanja epidemije koronavirusa.

Foto: Privatna arhiva
Udruženim snagama u borbi protiv koronavirusa

Stanovnici se spremaju za posao uredno se pridržavajući pravila obaveznog nošenja maske, merenja temperature pri ulasku u javne objekte i izbegavanja grupnog okupljanja. Sudeći po situaciji u Šangaju, situacija u provincijama izvan Hubei provincije, koja je žarište novonastalog virusa, se polako smiruje mada je neizvesnost još uvek prisutna.

Ukupno 509 novih potvrđenih slučajeva prijavljeno je u subotu izvan Hubei provincije, što je oko 42,8 procenata niže od broja prijavljenog u ponedeljak, potvrđeno je u izveštaju Kineske Nacionalne Agencije ѕa Zdravstvo. Broj novo potvrđenih slučajeva u pokrajinama osim Hubei, tokom prethodnih dana bio je 890 (ponedeljak), 731 (utorak), 707 (sreda), 696 (četvrtak) i 558 (petak). To nagoveštava da zajednički mehanizam prevencije i kontrole koji uključuje različite regione u zemlji, kao i strogo upravljanje situacijom, počinju da daju rezultate.

I pored toga što je tokom Kineske Nove Godine mnogo stranaca napustilo Kinu, veliki broj naših građana se još uvek nalazi u nekim od mnogobrojnih gradova gde zajedno sa lokalnim građanima očekuju da se epidemija smiri i život nastavi normalnim tempom.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dušan Nešić

Neki su odlučili da se aktivno uključe u napore za suzbijanje koronavirusa i pomažu u dostavljanju bolnicama preko potrebnih medicinskih proizvoda. Tako su Dragan Čigoja, direktor za inostrane poslove u agenciji za tehničku i ekonomsku saradnju između Kine i Evrope pod Ministarstvom Ekonomije Kine i Dušan D. Nešić ekonomski savetnik u istoj, ispred Republike Srbije i u saradnji sa firmom iz Pančeva "SilverSab", organizovali donaciju prirodnog dezinfekcionog sredstva na bazi Srebra i Zeolita za klinike u Šangaju.

Foto: Privatna arhiva
Donacija

Po uputstvima iz Ministarstva Ekonomije Kine prve dve donacije su dostavljene Javnom Zdravstvenom Kliničkom Centru u Šangaju koji je centar za borbu protiv koronavirusa i Ruiđin Bolnici. "SilverSab" je veoma efikasan u uklanjanju bakterija i nekih vrsta virusa, tako da uz velikodušnu pomoć Budiše

Višnjića, vlasnika kompanije "SilverSab" i podršku agencije za tehničku i ekonomsku saradnju između Kine i Evrope biti organizovana donacija više od tonu dezinfekcionog sredstva za ostale provincije u Kini a po uputstvima Ministarstva Ekonomije Kine.

Nadamo se da će se ovoj akciji pridružiti još kompanija iz Srbije a i podršci relevantnih agencija i privredne komore. Već su u toku razgovori sa Udruženjem Mladih Preduzetnika Srbije koji su se priključili ovoj inicijativi. Tokom februara će se, zajedno sa Privrednom Komorom Varšave, organizovati
humanitarni koncert u Varšavi, i sva sredstva će biti donirana za bolnice u Kini. Slične akcije su u toku i sa partnerima iz Hrvatske, Turske, Italije i Nemačke. U ovom trenutku najveća je potreba za hirurškim maskama, zaštitnim medicinskim odelima i dezinfekcionim sredstvima. Nadamo se da će ova akcija potvrditi prijateljstvo između Srbije i Kine i pokazati da iako nismo velika zemlja, imamo veliko srce, i da mogu da računaju na našu pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading