Za majkom ostavljene bebe u Kučevu se još uvek traga - incest mogući motiv

Autor: TPK, Kurir, Republika

Vesti

22.01.2020

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promrzlo novorođenče staro svega tri sata pronađeno je u utorak ujutru oko 8:30 sati u pletenoj korpi u zaseoku Ponore, kod sela Bukovska u blizini Kučeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policija traga za porodiljom. Istražuje se i da li je dete eventualno napušteno jer je dobijeno iz inceste veze. U okolnim selima na Homolju evidentirane su bolesne veze između rođaka, najčešće oca i ćerka ili brata i sestre. Nije isključeno i da je neko od meštana otac, a da je majka namerno korpu ostavila baš u selu gde živi otac deteta.

Promrzlog i uplakanog dečaka prihvatila je meštanka Ivana Živanović, nakon što joj je komšija Bratislav Žurkić javio da se pored puta nalazi korpa s bebom.

Komšija je otrčao do kuće kako bi slučaj odmah prijavio policiji, a Ivana je odmah u ćebe uvila bebu i pozvala ćerku Nevenu koja radi kao medicinska sestra u Kučevu.

U međuvremenu je u pomoć pritekao i komšija Vlastimir Milić, takođe medicinski tehničar, koji je zamolio brata Rodoljuba da bebu i Ivanu prevezu do Kučeva. Na pola puta su ih dočekali Ivanina ćerka Nevena i zet Ivan Rajčić, doktor u domu zdravlja koji su preuzeli bebu.

Mališan je zbrinut u Domu zdravlja u Kučevu, a zatim prebačen u Opštu bolnicu u Požarevcu, gde će boraviti dok brigu o njoj ne preuzme lokalni Centar za socijalni rad. Dečak je van životne opasnosti, a kako kažu lekari, rođen je u terminu i težak je 2,6 kilograma.

– Brzo smo reagovali. Sestra Nevena i njen suprug doktor Ivan van radnog vremena su pritekli u pomoć i krenuli ka selu da donesu bebu. U domu zdravlja već je bila babica, pedijatar, svi koji su mogli da pomognu da se dečak oporavi i što pre prebaci za bolnicu u Požarevcu – kaže dr Emina Perić, direktorka Doma zdravlja u Kučevu.

Medicinski tehničar Vlastimir Milić kaže da je dečak, kome su nadenuli ime Srećko, nađen u korpi za pijac pored puta, umotan u tanko ćebence.

Komšinica je bebu odnela u kuću da je ugreje dok nismo krenuli za Kučevo. Kad smo našli bebu bilo je minus pet stepeni. Svašta je moglo da se desi da komšija nije slučajno naleteo na korpu. Po selu svakodnevno luta 15 pasa. Mogli su da rastrgnu dete. Sreća je da smo na vreme čuli bebin plač – priča Vlastimir.

On kaže da ne može ni da pretpostavi ko je mogao da ostavi tek rođenu bebu na debelom minisu da se smrzne.

– Policija je odmah saslušala jednu ženu, inače, majku četvoro dece na razgovor, ali se ispostavilo da se žena nije porodila, niti je bila trudna. Inače, u Bukovskom živi uglavnom starije stanovništvo, pa 11 godina ovde nije rođena ni jedna beba. Otud i toliki šok kad smo jutros jednu videli i to ostavljenu na mrazu. Ko zna ko je ostavio i što – priča Vlastimir.

Direktor Opšte bolnice u Požarevacu Danko Nikolić je istakao da je opšte stanje bebe po prijemu bilo dobro, kao i da su svi organi vitalni.

– Na prijemu je bebi ustanovljena blaga hipotermija odnosno snižena temperatura, kao i blago crvenilo ekstremiteta, što je posledica hladnoće kojoj je bila izložena. Lekari će uraditi i detaljnije analize, ali za sada sve ukazuje da je reč o zdravom dečaku – istakao je dr Nikolić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom potresne vesti o napuštenoj bebi u Kučevu, kaže da je zdravstveno stanje mališana stabilno i da će resor kojim rukovodi uraditi sve što može kako bi se dete zbrinulo na najbolji mogući način.

– Dete će svakako biti zbrinuto, Centar za socijalni rad je preuzeo sve svoje nadležnosti da vidi da to dete bude smešteno za početak u ustanovi, a kasnije i u hraniteljskoj porodici – poručio je Đorđević i uputio još jedan apel roditeljima da ne ostavljaju svoju decu napolju, u neuslovima, jer time mogu da ugroze njihov život.

Meštane je ovaj najnoviji slučaj ostavljene bebe u Kučevu podsetio na onaj od pre skoro tačno godinu dana kada je tek rođeni dečak pronađen na ulici u Crljencu. Njemu ni pupčana vrpca nije bila podvezana kako treba. Napušteno novorođenče tada je pronašla meštanka tog sela, Biljana Topalović, takođe u pletenoj korpi!

Slučaj nestale bebe podseća na događaje od pre godinu dana

Sve se odigralo 25. januara prošle godine kada je Biljana sa svojim bratom Bobanom Svetozarevićem upravo tim putem krenula u posetu majci. U jednom trenutku pored ulice videla je prekrivenu korpu koju je sneg već počeo da zatrpava, a iz koje se čuo zvuk, kako je rekla, koji podseća na zavijanje mačke.

Ubrzo je iz korpe provirila dečja nogica, posle čega je dete unela u kuću kod komšinice odakle su i pozvale policiju i hitnu pomoć.

Dečak je prevezen u bolnicu u Požarevcu, kao upravo i sada ovaj, i ispostavilo se da je dobrog opšteg zdravlja.

Dobio je ime Tadija i trenutno se nalazi kod hranitelja dok mu se traži usvojitelj. Roditelji mu nikad nisu nađeni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading