Počelo je: Lovci po Srbiji počeli da tamane zaražene divlje svinje

Autor: rs-lat.sputniknews.com

Vesti

19.01.2020

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je počelo veliko čišćenje zaraženih područja afričkom kugom, koju nose divlje svinje pristigle iz Bugarske i Rumunije. Lovci na teritoriji lovišta sa područja Bora i Pirota moraju da potamane sve divlje svinje koje šire opasnu zarazu na domaću stoku.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zarazu afričke kuge u Borskom i Pirotskom okrugu proglasila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U reonu Pirota zaražena su dva, a na području Bora šest lovišta. Rešenjem o zarazi afričke kuge Uprava za veterinu navela je i mere koje moraju biti sprovedene, ne samo na ovim, već i na područjima visokog rizika.

Srbija mora da potamani divlje svinje zaražene afričkom kugom

Stručnjaci uveravaju da virus nije opasan po ljude, ali ubija domaće svinje.

Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objasnio je za Sputnjik da su zaražene divlje svinje verovatno migrirale iz zaraženih područja susednih zemalja, na kojima se trenutno vrši pojačani odstrel.

Foto: pixabay.com

Prema njegovim rečima - rađene su mere smanjenja populacije divljih svinja, ali je usled aktuelnog perioda njihovog parenja došlo do širenja virusa i njegovog prelaska iz Rumunije i Bugarske na teritoriju naše zemlje.

Nemoguće sprečiti nadiranje divljih svinja

Načelnik veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da ne postoji način da se fizički spreči migracija divljih svinja iz zemlje u zemlju, pogotovo zato što je ova sorta sama po sebi migratorne prirode. Ivanović dodaje da se trenutno radi na dijagnostici i prisustvu virusa u divljim svinjama, te da će se njihova depopulizacija raditi ukoliko se utvrdi da je on prisutan na određenom području.

Foto: pixabay.com

Miša Ilijev, pripadnik lovačkog društva zaraženog lovišta "Vidlič" iz Dimitrovgrada, za Sputnjik je rekao da je na području ovog lovišta trenutno angažovano puno ljudstvo u sprovođenju mera koje je istakla Uprava za veterinu, od kojih je naveo biosigurnosne mere, obaveznu dezinfekciju, izjave lovaca o aktivnostima na terenu, službenu kontrolu divljači i uzorkovanje svake jedinke.

Ilijev je dodao da mesta na kojima se uklanja uginula divljač moraju da budu određena prema pravilima i instrukcijama i da je do sada ustanovljeno jedanaest slučajeva zaraženih divljih svinja na području lovišta "Vidlič".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading