Licemerna Nataša sve pljuje, a sebe ne vidi

Autor:

Vesti

09.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko nije novinar osim mene. Svi su glupi, samo sam ja pametna. Kolege su se prodale vlastima, ali ja nisam...

RepublikaFoto: Promo foto
Nataša Miljković

Na ovih nekoliko rečenica bi se mogla svesti suština poruka koje je Nataša Miljković, voditeljka TV Nova S, u intervjuu koji je dala Fonetu, a udarno su ga preneli N1 i Danas, uputila kolegama i srpskoj javnosti.

To što je Miljkovićeva oplela po čitavoj novinarskoj profesiji možda i ne bi bilo čudno da njena biografija, kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, nije puna stvari koje nikako ne idu uz pravila i kodekse te profesije.

Svi joj smetaju

Nataša Miljković oplela je po kolegama poručujući da danas kojeko radi kao novinar, te da se uglavnom postavljaju naručena i nebulozna pitanja. Uz to, "objasnila" je da su "mnogi novinari u ulogama koje ne vole, ali igraju u predstavi", te da je na RTS jedino bilo dobro "u vreme kohabitacije" (vreme kada su paralelno vladali Koštunica kao premijer i Tadić kao predsednik).

- Kada imamo dva centra vlasti, to je najbolje vreme za novinare - rekla je ona, koja je u to vreme, kao miljenica Aleksandra Tijanića sa enormnom platom zbog koje su protestovali sindikati RTS, radila na javnom servisu, gde se nikad nije pojavio nijedan prilog protiv Vojislava Koštunice.

Miljkovićeva je rekla i da su novinari izgubili svoj jedini alat koji imaju, a to je, kaže, pitanje, te ukazala "da nas sada upravo na osnovu pitanja koja postavljamo svrstavaju na jednu ili drugu stranu".

Olja Bećković je tužila za krađu emisije

Novinarka Olja Bećković, dugogodišnja autorka i voditeljka emisije "Utisak nedelje", svojevremeno je tužila BK TV zbog emisije "Maska nedelje", koju je vodila Nataša Miljković, a bila je očigledna kopija "Utiska nedelje".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Olja Bećković

- Bogoljub Karić mi je tražio da mu prodam autorska prava. Ja sam tražila malo para, on je nudio još manje, pa do prodaje nije ni došlo. Pošto nismo mogli da se dogovorimo oko novca, obećao mi je da neće da ukrade emisiju. No, BK TV je i pored njegovog obećanja ukrala "Utisak nedelje" i promenila samo pola imena, a umesto tri gosta, u "Maski nedelje" pojavljuje se samo jedan. Osnovna ideja, glasanje gledalaca i gostiju za događaj nedelje, pozitivan i negativan, ostala je ista - ispričala je tada Bećkovićeva.

Zapazila je i da mediji i medijske slobode ne zanimaju građane.

- Za njih se interesuju samo oni koji u njima rade i vlast koja vlada zahvaljujući medijima - rekla je ona.

Prema njenoj oceni, ljudi nisi dovoljno obrazovani da bi znali da čitaju između redova i nemaju dovoljno novca da kupuju sve novine.

Da je Miljkovićeva iznela licemerne stavove, smatra istraživački novinar Marko Matić:

- Iako je situacija u srpskim medijima daleko od idealne, kako u pogledu materijalnog položaja novinara tako i po pitanju nivoa poštovanja profesionalnih standarda, krajnje je neprimereno da svoje proizvoljne ocene o tome daju osobe koje su svoje novinarske karijere izgradile zahvaljujući ličnim poznanstvima i vezama sa političkim i medijskim moćnicima prethodnog režima. Posebno je licemerno glorifikovati stanje u RTS u vreme kada je javnim servisom rukovodio Aleksandar Tijanić, koji je tu medijsku ustanovu pretvorio u privatno preduzeće.

Nataša Miljk

Gde je sve radila Nataša Miljković

  • 1996. zaposlila se na BK TV i u narednih sedam godina bila je voditelj emisija "Gutenberg", "Ukrštene reči" i "Maska nedelje"
  • kratko je radila u nezavisnoj produkciji "Vin" sa urednicom Gordanom Sušom
  • 2004. prešla na RTS
  • sindikati se bunili zbog njene enormne plate, koja nikad nije obelodanjena
  • tvrdili da je zaposlena na lično insistiranje Aleksandra Tijanića
  • pet godina je uređivala i vodila emisiju "Ključ"
  • od 2009. do 2014. bila je urednica i voditeljka jutarnjeg programa RTS
  • 2014. je sa Majom Nikolić i Slavkom Beleslinom počela da vodi emisiju "Studio 3"
  • u septembru 2015. emisija je ukinuta zbog slabog rejtinga
  • ubrzo je angažovana u emisiji "Tako stoje stvari", u kojoj je sarađivala sa Sanjom Dragićević Babić i Zoranom Stanojevićem
  • sredinom 2018. prešla na TV Prva
  • u oktobru 2019. prešla na TV Nova S

Strašno vreme

Naš sagovornik podsetio je da je to bilo vreme koje je u izveštaju Verice Barać označeno kao vreme medijskog mraka u Srbiji.

- To nekim privilegovanim nazovinovinarkama nije smetalo da glume zvezde i za debele honorare svojim šefovima postavljaju unapred naručena, nebitna i nebulozna pitanja - zaključio je Matić.

Voditelj TV Pink Predrag Sarapa bio je još oštriji:

- To je mala Tijanićeva plavuša, navikla na taj princip rada da sa bubicom u uvu priča ono što joj se diktira. Sada je na Đilasovoj i Šolakovoj televiziji Nova S i verovatno i tu funkcioniše isto tako. I u goste na toj televiziji zovu samo one koji su im tamo dobrodošli. Žao mi je što nema više Tijanića da joj šapuće, već to sada rade neki drugi - rekao je Sarapa.

Iako smo ovim povodom juče pokušali da stupimo u kontakt sa Miljkovićevom, ona nam se do zaključenja ovog broja nije javljala na pozive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
nikola

09.01.2020 15:43

Ne znam sta je smisao ovog teksta... I zašto stavljati Sarapu i Natašu Miljković u isti koš? Ne ide mi u glavu...