(FOTO) Prva austrijska beba je srpska!

Autor: Bojana PAUNOVIĆ

Vesti

04.01.2020

07:56

Marko (30) i Aleksandra (26) Arsić, Srbi koji žive u Salcburgu, za Novu godinu dobili su najlepši poklon - bebu. O takvim pričama smo već pisali, ali njihova je posebna jer se upravo ova beba prva rodila na celoj teritoriji Austrije.

Privatna arhiva
U TATINOM NARUČJU Kalina se već navikla na ruke

- Termin za porođaj je bio 12. januar. Međutim, 31. decembra supruga se požalila na jače bolove. Imala je mučninu i povraćala je - počinje priču za Srpski telegraf tata Marko.

SESTRA UZBUĐENA

Želeći da se uvere da je sve u redu, otišli su na univerzitetsku kliniku u Salcburgu.

- Aleksandru su prikačili na aparate, bebini otkucaji srca su bili ubrzani. Lekari su pokušali da sve vrate u normalu, ali nije reagovala. Onda su odlučili da je odmah porode - nastavlja Marko.

Deda Dragan: Ovo mi je šesto unuče i nešto je posebno jer se rodila za Novu godinu

U prvom minutu nove godine rodila se Kalina, teška 3.380 grama i dugačka 51 cm. Njena starija sestra Anastasija (3,5) bila je izuzetno uzbuđena.

Privatna arhiva

- Odmah je htela da vidi bebu. U prvi mah se malo povukla, ali sada veče ne može da prođe a da se ne čuje sa majkom da bi njoj i bebi poželela laku noć - kaže srećni otac.

Ljubav se rodila na folkloru

Članovi porodice Arsić godinama neguju srpsku tradiciju. Naime, Marko je pre tačno 10 godina osnovao KUD Opanak, srpsko društvo u Austriji koje broji oko 100 članova. Funkcionišu četiri grupe, podeljene po uzrastima, pa tako najmlađi članovi imaju šest, a najstariji i više od 50 godina.

- Nastupamo po celoj Austriji, u Srbiji, Republici Srpskoj... Od 2014. učestvujemo i na evropskim smotrama folklora. Bili smo na festivalima u San Remu, Nici, Monte Karlu... Folklor mi je važan, ali nije prepreka za kvalitetno vreme sa porodicom - navodi Marko Arsić.

U ovom društvu se i rodila ljubav između Marka i Aleksandre.

OD DRŽAVE NIŠTA

Pitali smo ga da li ih je posetio neko od austrijskih zvaničnika i da li su dobili neku novčanu naknadu, kako je običaj u Srbiji.

Ona koja donosi sreću

Prema jednom od tumačenja, ime Kalina znači ona koja donosi sreću. Ime je slovenskog porekla. Na bugarskom kalinka znači bubamara, bubica za koju se veruje da donosi sreću.

- Lekari su nam čestitali i odmah su se sjatili austrijski novinari. Nije bio niko od vlasti, nisam čuo da je ikada neko posetio prvu bebu. Nismo dobili nikakvu nagradu, malo sam tražio po internetu da vidim kakva je praksa po tom pitanju, ali ništa nisam našao - zaključuje Marko, dok majka Aleksandra za kraj dodaje da joj je srce puno što se beba rodila živa i zdrava.

Mama Aleksandra: Meni je puno srce što se beba rodila živa i zdrava

Ništa manje radostan nije ni Dragan Arsić, Markov otac, kojem je Kalina šesto unuče.

- Prvo je bio dečak, ostalo su curice. Svako mi donosi radost, a Kalina nekako posebno jer je stigla baš za Novu godinu - govori Dragan za naš list.

Komentari (0)

Loading