Ovo se nije desilo 9 godina! Zašto su poslednja dva meseca ove godine drugačija za Beograđane?

Autor: blic.rs

Vesti

27.12.2019

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je zima kalendarski već stigla u našu prestonicu, a meteorološki smo blizu njene sredine (decembar, januar i februar), na razočaranje većine sugrađana temeperature i dani bez snega još uvek to ne pokazuju. Kraj godine doći će za koji dan, a Beograđani ni u novembru ni u decembru nisu videli pahulje, a kamoli da je došlo do formiranja belog pokrivača.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

Čak i kada se radi o temperaturama, Beograđane je donedavno radovalo što one ne idu ispod nule, te smo tako imali smo samo tri dana na početku decembra u kojima su, i to samo nekoliko sati ujutru, temperature bile u minusu.

Statistika kaže da su retke bile zime u prestonici u kojima snega nije bilo ni u novembru, ni u decembru. Takav je slučaj zabeležen 1932, 1950, 1951, 1959, 1960. i 2011.

- Pretpostavlja se da su ova jesen iza nas, a tako i zima bili i biće topli jer je naše područje trenutno pod uticajem ciklona sa Atlantika, samim tim sa juga i Mediterana dolazi topla vazdušna masa i preovlađuju južna strujanja. Otuda i često više temperature od proseka za ovo doba godine - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Poslednji put slična situacija, kao sada, u glavnom gradu bila je 2011. godine kada takođe nije bilo snega u poslednja dva meseca, ali je zato u januaru, a posebno februaru 2012. usledilo pravo "ledeno doba"! Sneg je padao danima, visina belog pokrivača u prestonici bila je preko 50 centimetara, a temperatura je danima bila ispod -10!

- Što se ove godine tiče, ne može se sa sigurnošću reći kako če biti tokom januara i februara, ni da li može da se ponovi situacija iz 2011. kada snega u nije bilo početkom zime, dok je kasnije padao neprestano - dodao je Đurić.

Eventualno nekoliko pahulja možemo očekivati u subotu ili nedelju u glavnom gradu, gde je moguće da će pasti svega centimetar ili dva snega. Temperature za novogodišnju noć biće ispod nule, i kako je Đurić objasnio, "konačno će krenuti prava zima".

Međutim, odmah nakon toga sledi postepeni porast temerature, a oni koji vole sneg moguće da će biti razočarani budući da ga u glavnom gradu neće biti barem do sredine januara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading