Jedno selo u Srbiji nosi ime Stepe Stepanovića: Ovako je dobilo naziv, a evo šta je sam vojvoda o tome rekao!

Autor: Republika

Vesti

20.12.2019

12:05 >> 12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Nova Crnja postoji naselje koje nosi naziv "Vojvoda Stepa", a ono što je zanimljivo vezano za to mesto jeste priča o tome kako je dobilo ime srpskog vojvode i šta je on sam rekao o toj ideji...

RepublikaFoto: youtube.com/Trivalia Serbia
Foto: Ilustracija

Naselje Vojvoda Stepa su osnovali srpski dobrovoljci, učesnici Prvog svetskog rata i Solunskog fronta.

Oni su za učesce u ratu, svoje herojstvo i veliku ljubav prema otadžbini dobili zemlju u Banatu na imanju grofa Cekonjića. Zemlja je deljena Srbima iz Like, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Banata, dobrovoljcima koji su došli iz Amerike i Rusije, sa Galicijskog fronta.

Posle Velikog rata iz kog su ovi ljudi izašli kao pobednici i oslobodioci za njih je počinjala nova bitka. Ovog puta borili su se da izgrade novi život za sebe i svoje porodice, u Banatu na napreglednoj panonskoj ravnici. Dobrovoljci su novo selo koje je počelo da niče na ledini nazvali Leonovac, po grofovom majuru na koji su došli.

Doseljelenici nisu bili zadovoljni ovim imenom i 1926. godine su odlučili da naselju daju ime Vojvoda Stepa po svom slavnom komadantu vojvodi Stepi Stepanoviću.

Grupa doseljenika je otputovala u Čačak kod penzionisanog vojvode da ga pitaju da im dopusti da svom mestu daju njegovo ime. Ostalo je upamćeno da su vojvodu našli na Moravi kako peca, izneli mu svoj predlog, a on ih je savetovao da naselju daju ime nekog ministra jer će od njega imati više koristi.

Nisu ga poslušali i od 1927. godine u službenoj upotrebi je naziv Vojvoda Stepa. Danas, posle jednog veka u selu živi 1400 stanovnika. U centru naselja nalazi se memorijalni kompleks koji čine spomenik vojvodi Stepi i tabla sa imenima 397 dobrovoljaca. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading