Za tri godine u Srbiju se vratilo 30.000 građana

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.12.2019

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Međunarodni dan migranata, a Srbija ga dočekuje podacimo o značajnom povećanju broja naših građana koji su se dobrovoljno vratili u zemlju, saopštio je Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru - DIMAK.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Svake godine hiljade srpskih građana emigrira u zemlje EU, najviše u Nemačku, ali isto tako mnogi budu vraćeni, jer ne poseduju status za boravak.

U periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiju se vratilo oko 30.000 naših građana, od kojih je polovina bila neprijavljena.

Deportovano je njih 49 odsto, a 51 odsto je vraćeno u Srbiju dobrovoljno, saopštio je DIMAK, koji sprovodi Nemačka međunarodna organizacija GIZ po nalogu Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.


Najranjiviju grupu ovih migranta-povratnika čine Romi, više od 80 odsto, i oni se prilikom povratka susreću sa brojnim kompleksnim problemima koji pogađaju čitave porodice.

DIMAK savetnica za povratak i reintegraciju Mirjana Dimitrijević kaže da se kroz globalni program "Migracije za razvoj" povratnicima omogućava dostojanstven, stabilan i održiv povratak i stvaranje šanse za život u Srbiji.

"Cilj nam je da se povratnicima omogući uspešna reintegracija u srpsko društvo", istakla je ona.

Koliko je Program za migracije doprineo uključivanju povratnika u društvo, govore i uporedni podaci iz istraživanja koja su sprovedena tokom 2011. godine i 2019. godine.

Veliki napredak ostvaren je u zdravstvenoj zaštiti migranata-povratnika u Srbiji, u odnosu na 2011. godinu. Smanjio se broj povratnika koji nemaju zdravstveno osiguranje sa 11 na svega 1,8 odsto.

"Zaposlenost se kreće uzlaznom putanjom, pokazujući rast od tri odsto, dok je stopa nezaposlenosti povratnika pala sa 70 na 60 odsto", istakla je Svjetlana Ðokić, nacionalni koordinator programa "Migracije za razvoj".
RepublikaFoto: pixabay.com



Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije raspolaže godišnjim budžetom od 20 miliona dinara koji su namenjeni za reintegraciju povratnika po Sporazumu o readmisiji.

Preko jedinica lokalnih samouprava povratnici dobijaju pomoć u vidu stambenog zbrinjavanja, ali i ekonomskog osnaživanja.

GIZ je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte.


Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju preko dve milijarde evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading