ŠTA ĆE BITI SA STUDENTIMA? Ministarstvo zatvorilo još jedan privatni univerzitet u Beogradu

Autor: Republika

Vesti

28.11.2019

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu člana 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju obaveštava javnost o Rešenju o oduzimanju dozvole za rad Evropskog univerziteta u Beogradu sa sedištem u Beogradu, Carigradska 28, koje je donelo 28. novembra 2019. godine, zbog nepodnošenja zahteva za novu redovnu akreditaciju visokoškolske ustanove u zakonom propisanom roku i o prestanku važenja akreditacije Evropskog univerziteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Povodom neistinitih informacija koje se pojavljuju u medijima poslednjih dana, želimo da informišemo javnost o načinu izbora članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) kao stručnog organa Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT).

Postupak izbora članova KAPK definisan je članom 17. stav 1 tačka 2. Zakona o visokom obrazovanju: "Upravni odbor bira i razrešava članove Komisije za akreditaciju" kao i članom 20. stav 4 istog zakona: "Članove Komisije za akreditaciju bira Upravni odbor NAT, na predlog Nacionalnog saveta, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola, kao i o zastupljenosti obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno umetničkih polja."

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju NAT je nezavisno telo koje obavlja poslove akreditacije, provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju. U donošenju odluka o akreditaciji NAT je u potpunosti nezavisan - navodi se u saopštenju ministarstva.

Postupak akreditacije i provere kvaliteta u visokom obrazovanju obavlja se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, standardima koji su u potpunosti usklađeni sa Evropskim standardima i uputstvima (ESG), kao i sa Etičkim kodeksom NAT. Akredituju se samo visokoškolske ustanove i studijski programi koji ispunjavaju sve standarde. Nezavisnost NAT ogleda se i u načinu finansiranja i isključivo se finansira iz sopstvenih izvora.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading