(VIDEO) Danas je Svetski dan televizije!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

21.11.2019

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucijom 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije. Ustanovljen zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje. Televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Televizija je jedno od najvažnijih sredstava informisanja

Prvi analogni televizijski program visoke rezolucije započeo je 1936. u Velikoj Britaniji.

Dolazak daljinskih upravljača 1980. obradovao je ljubitelje magične kutije, koji su do tada morali da ustanu da bi promenili kanal. Nagledanije emisije su globalni događaji, kao što su Olimpijske igre i Svetska prvenstva u fudbalu.

Foto: Ilustracija

Kao najrašireniji medij mora biti verodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neproverenih informacija, lažnih vesti i govora mržnje.

Danas je televizija, kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, iz sadašnjosti i s pogledom u budućnost.

Prvi TV ekran u našem gradu zasvetleo još 1938. godine na Jesenjem sajmu

U to vreme je bio poznat kao Beogradski sajam, otvoren je 1937. godine i do rata je na njemu bilo priređeno nekoliko veoma posećenih manifestacija kao što su bili Salon automobila, Vazduhoplovna izložba, kao i prolećni i jesenji sajmovi. Glavna atrakcija Sajma, nešto kao skakaonica za padobrance na Vazduhoplovnoj izložbi, biće svakako televizija. U paviljonu firme "Filips" već su montirane mašine koje stoje u vezi sa različitim putujućim kolima u kojima se nalaze aparati za emisiju. Odmah do paviljona nalazi se mali studio za emitovanje televizijskih tačaka. Studio ima samo najpotrebnije stvari: pozadinu od braon tkanine, aparat za primanje koji mnogo liči na aparat za filmsko snimanje i mikrofon.

Za dan rođenja televizije uzima se 25. april 1925, kad je Britanac Berd u Londonu preneo sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju, gde je bio montiran prijemnik.

Dvanaest sati i 30 sekundi trajao je najduži televizijski intervju bez prestanka, prikazan u Španiji, i u njemu su gostovale slavne ličnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading