Na auto-putevima ipak po starom: Kamere NEĆE meriti brzinu

Autor:

Vesti

19.11.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamere postavljene na portalima duž auto-puta Beograd-Niš, kao i one koje će biti postavljene na drugim putevima u Srbiji, neće meriti brzinu, već će samo služiti za nadzor saobraćaja, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto ilustracija

Prema informacijama do kojih je došao naš list, iako se u prvi mah mislilo da će ove kamere služiti, između ostalog, i za kontrolisanje prekoračenja brzine, kontrola će se i dalje obavljati na stari način, to jest merenjem srednje brzine između naplatnih rampi, vozilima-presretačima i radarima na nadvožnjacima.

Adekvatna procena

Stručnjaci su, naime, procenili da je ovakav način merenja apsolutno adekvatan, usaglašen sa evropskim standardima i sasvim dovoljan da se vozači odvrate od bahate vožnje, odnosno kazne oni koji prebrzo voze.

- Kamere na portalima, a samo duž auto-puta Beograd-Niš ima ih 56 u oba smera, služiće za najkvalitetniji, najefikasniji i najracionalniji nadzor saobraćaja - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

Konsultacije sa ekspertima

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, prilikom odlučivanja o nameni kamera, uzeto je u obzir mišljenje većeg broja saobraćajnih stručnjaka i eksperata. Takođe, korišćena su i najnovija svetska iskustva.

Naš sagovornik navodi i šta to konkretno znači.

- Snimci tih kamera biće iskorišćeni za analitiku, eventualno preusmeravanje saobraćaja kada dođe do gužvi na naplatnim rampama, zastoja ili udesa, ali će dobro poslužiti i da se preko aplikacija vozačima šalju korisna obaveštenja i saveti - kaže izvor našeg lista.

Na auto-putu Beograd-Niš radnici "Puteva Srbije" nedavno su postavili ukupno 56 kamera na 14 portala u oba smera. Reč je o najkvalitetnijim uređajima koji prave snimke visoke rezolucije. Postavljene su na deonicama dugim od šest do 32 kilometra.

Ovako se proverava brzina na auto-putu

  • Merenjem srednje brzine između dve naplatne rampe
  • Merenjem iz vozila-presretača
  • Radarima sa nadvožnjaka
  • Različiti rasponi

    Preciznije rečeno, instalirane su kamere na deonici od Beograda do Malog Požarevca u dužini od 10 kilometara, zatim od Malog Požarevca do Umčara dugoj sedam kilometara, od Umčara do Vodnja (šest kilometara), od Vodnja do Smedereva (12), od Smedereva do Velike Plane (30), od Velike Plane do Markovca (12). Kamere su i na deonici od Markovca do Batočine dugoj 10 kilometara, od Batočine do Jagodine (22), od Jagodine do Paraćina (24), od Paraćina do Pojata (12), od Pojata do Aleksinačkih Rudnika (32), od Aleksinačkih Rudnika do Aleksinca (šest) i od Aleksinca do Niša (20).

    Po četiri kamere na 14 portala snimaju saobraćaj na svih šest traka auto-puta, dakle, u oba smera.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading