INICIJATIVA SRPSKOG TELEGRAFA: Ustanoviti nagradu po Mihajlu Sporiću!

Autor:

Vesti

15.11.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladom geniju u čast! Srpski telegraf pokreće inicijativu da se ustanovi nagrada koja će poneti ime najboljeg mladog srpskog fizičara Mihajla Sporića (21), koji je 7. novembra preminuo u Kembridžu, gde je kao stipendista studirao fiziku na Triniti koledžu. Mihajlo je, posle dvogodišnje borbe, izgubio bitku sa kancerom pluća.

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Mihajlo Sporić

ZLATNI OLIMPIJAC

Mladić čije ime će ostati upisano zlatnim slovima u istoriji Matematičke gimnazije zaslužio je da priznanje s njegovim imenom bude dodeljivano najboljim mladim matematičarima ili fizičarima u Srbiji.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, ali i drugih oblasti.

Inicijativu našeg lista podržao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

- Tri godine sam bio na stalnoj vezi sa Mihajlom i njegovim ocem Zoranom. Pomagao sam oko lečenja i, nažalost, posle oko njegove sahrane. Kao prijatelj porodice, prvo ću se s njima dogovoriti i odlučiti za šta će se ustanoviti nagrada - rekao je za Srpski telegraf ministar Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
MINISTAR ŠARČEVIĆ: Kao prijatelj porodice, prvo ću se s njima dogovoriti i odlučiti za šta će se ustanoviti nagrada

Zdušnu podršku za ovaj poduhvat dobili smo i od profesora dr Branka Kovačevića, nekadašnjeg rektora Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu, čija je uzdanica bio Sporić.

- Apsolutno podržavam ideju da se ustanovi nagrada koja će poneti ime Mihajla Sporića. On treba da bude uzor mladim generacijama, da decu vratimo na pravi put - poručio je Kovačević.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
SRĐAN OGNJANOVIĆ: Nagrada sa njegovim imenom je najmanje što je Mihajlo zaslužio

Isti stav ima i legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović, koji smatra da je Mihajlo bio najbolji izdanak ove škole.

- Razume se da podržavam ovakvu inicijativu. Nagrada sa njegovim imenom je najmanje što je Mihajlo zaslužio - rekao je Ognjanović.

Najbolji student i pored bolesti

Uprkos teškoj bolesti, Mihajlo Sporić je na Triniti koledžu polagao redovno ispite i bio najbolji student na fakultetu. Zbog njegove smrti univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost, a zastava te obrazovne institucije spuštena je na pola koplja.

Foto: Tanjug/AP

Mihajlova nekadašnja mentorka profesorka Ketrin Barnard rekla je da je Mihajlo svoje studije pohađao tiho i skromno.

- Bio je briljantan student koji je znao kako se uči i napreduje. Voleo je Triniti i živeo punim plućima. Bio je drag i velikodušan. Izgubili smo nekoga veoma posebnog - navela je Barnardova.

UPISAO TRI FAKULTETA

Mihajlo Sporić, genijalni srpski matematičar i fizičar, osvajač je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike... Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlato 2016. godine, a godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Pregršt zlatnih medalja

Mihajlo je nosilac Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Svoje znanje delio je sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način ovaj mladi naučnik otvarao je vrata fizike mladim ljudima.

Mladi genije je u Srbiji upisao dva fakulteta, a kao stipendista studirao je fiziku na Triniti koledžu. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u indeksima ima najbolje ocene.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading