OKRUTNA SUDBINA NAJBOLJEG SRPSKOG FIZIČARA: Čak i pored OVE BOLESTI Mihajlo je bio najbolji na Kembridžu!

Autor:

Vesti

10.11.2019

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška bolest odnela je Mihajla Sporića (21), najboljeg srpskog, a mnogi smatraju i svetskog mladog fizičara.

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Mihajlo Sporić

Saznao je da ima rak pluća mesec dana pre odlaska na Kembridž, bilo je to pre dve i po godine. Najteža dijagnoza nije ga pokolebala. Otišao je tako, uporedo se lečio i studirao, bio najbolji, kao što je to oduvek bilo. Nažalost, u petak je iz Engleske stigla strašna vest.

CELA ŠKOLA PLAKALA

Legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović za Srpski telegraf priča o Mihajlu Sporiću (21), možda i najboljem izdanku ove škole, koji je pre tri dana preminuo na studijama na Kembridžu. Pre samo godinu dana roditelji su iz Engleske javili da je izlečen, a on je čak u međuvremenu i dolazio u posetu svojoj gimnaziji, koju je beskrajno voleo.

- U petak je cela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su bukvalno jecali - kaže za naš list Ognjanović.

Sahrana u Beogradu, umesto cveća novac bolesnoj deci

Mihajlo će biti sahranjen u Beogradu, najverovatnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Datum i vreme još nisu poznati jer se ne zna kada će biti okončana procedura oko prenosa tela. Ono što se zna jeste da će, umesto za cveće, novac biti uplaćen organizaciji roditelja dece obolele od raka NURDOR.

Prema njegovim rečima, tokom mandata u Matematičkoj gimnaziji (pre mesec dana je otišao u penziju) upamtio je mnogo nadarenih đaka, ali Mihajlo je bio nešto posebno.

- Verujte, ne govorim to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentovan, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a ni jedan jedini put ga nisam video namrštenog, bez osmeha na licu. Osvajao je nagrade, vezivao trijumfe na takmičenjima kao niko pre i posle njega. Uporedo je stizao i da se bavi sportom. Sećam se kako mi se nekoliko meseci pre nego što se razboleo hvalio kako je istrčao polumaraton - seća se naš sagovornik.

Najbolja drugarica do kraja uz njega

Porodična prijateljica Sporićevih kaže da je Mihajlo imao u Matematičkoj gimnaziji devojku Katarinu.

- Ona studira na Oksfordu, u periodu srednje škole su se zabavljali, a posle su ostali jako dobri prijatelji. Pored drugarice Aleksandre Đokić, Saške, koja je poslednjih dana bila sve vreme uz njega, Katarina ga je videla pre dve nedelje, dok je ležao.

Ognjanović kaže da je dijagnoza raka pluća bila strašan šok za Mihajla, njegove roditelje i sestru Mariju. Ali to ga nije zaustavilo.

- Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinitiju, na Kembridžu. Englezi su znali koliki je on talenat, da ne preterujem, ali možda i budući nobelovac, i odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se uporedo leči i studira, da sa njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije - priča doskorašnji direktor Matematičke.

Sestra pomaže oboleloj deci

Mihajlova sestra Marija sve vreme se lavovski borila da pomogne bratu, ali se angažovala i na prikupljanju novca za decu obolelu od raka. Tako je, kao učenica XIV gimnazije u Beogradu, uz veliku pomoć vršnjakinja organizovala humanitarni turnir u odbojci na pesku na Adi. Sav prikupljeni novac uplaćen je organizaciji NURDOR, za decu obolelu od raka.

ZLATO ZA ZLATOM

Nakon Matematičke gimnazije Mihajlo je uporedo studirao ETF i fiziku. I tu je postizao impresivne rezultate, a onda je posle prve godine dobio stipendiju za Kembridž.

- Uprkos svemu što ga je snašlo, teškom lečenju i operacijama, i na Kembridžu je bio najbolji student, dobio je nekoliko nagrada. Takav je oduvek bio. Sećam se da je, dok je bio kod nas, u IV-D, posebnom odeljenju za nadarene, vezao pobede na tri najveća takmičenja u toku jedne godine. Prvo je pobedio u Rumuniji, pa u Kazahstanu, a onda na najvećoj svetskoj olimpijadi. Svuda je dobio zlato, što se ne pamti da je iko ikad uradio - seća se Ognjanović.

Trodnevna žalost na Kembridžu

Univerzitet Kembridž, na kojem je Mihajlo studirao fiziku, objavio je trodnevnu žalost povodom smrti svog studenta. Prosleđen je i predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Osvajao medalje, svirao klavir, trčao maratone i radio s deco

Bio najbolji đak Matematičke gimnazije, osvajač zlatnih medalja na najvećim svetskim takmičenjima
U Srbiji upisao dva fakulteta (ETF i Fizički), a onda dobio stipendiju za Kembridž
Svirao je klavir i trčao polumaratone
Volontirao radeći sa mlađim generacijama
Želeo da se usavrši u oblasti nuklearne i fizike elementarnih čestica

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

10.11.2019 23:24

Velika tuga za Srbiju.Saućešće porodici,i neka naš junak počiva u miru.

Đole

11.11.2019 17:13

@Stršljen - Veliki gubitak za Srbiju, Evropu i celu planetu Zemlju.