Stižu posne slave, pazite šta jedete: Pomor ribe u Srbiji, na pijaci obavezno proverite odakle je donose!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

07.11.2019

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana ovih dana dogodio se pomor ribe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najopasnije je to što su ogromne količine ošamućene ribe izvučene mrežama, pa se strahuje da će riba, za koju niko ne garantuje da je zdrava, biti prodata i završiti na trpezama.

Olivera Ivkov, načelnica Veterinarske inspekcije za Južnobački okrug, apelovala je na građane da prijave svaku prodaju ribe mimo ovlašćenih pijačnih mesta. U Kanalu je, inače, utvrđeno prisustvo nepoznate supstance, za koju se smatra da je uzrok pomora ribe. Navodno je supstanca stigla iz pravca Kule i Vrbasa.

- Preliminarne, nezvanične analize upućuju na to da je riba uginula usled nedostatka kiseonika u vodi. Pretpostavljamo da je u Kanal ubačena materija organskog porekla, ali sačekaćemo detaljne analize - kazao je Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu prirode i ribljeg fonda.

Pecaroši navode da je stradala riba u delu vodotoka iz smera Vrbasa, a da je pomor najprimetniji na potezu od starog šlajza nizvodno, do izlaska iz Srbobrana prema Turiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Među mrtvom ribom najviše je smuđa i štuke, od mlađi do krupnih komada, a primećeni su i kapitalni primerci soma. Voda je uzburkana, jer su jata ribe, koja nije uginula, krenula ka površini u potrazi za kiseonikom. Ugrožena riba je plen galebova, koji kruže nad vodom - opisuju ribolovci.

Oni napominju da pomor ribe nije novost na VBK, a da je i ova najnovija katastrofa, kao i sve ranije, počela tokom vikenda i noću. Iz "Voda Vojvodine" saopšteno je da čim su ribočuvari tokom redovnog obilaska Kanala konstatovali uginuće ribe odmah reagovali i obavestili sve nadležne službe i inspekcije.

- Uzeti su uzorci kanalske vode za ispitivanje, a uzorci uginule ribe poslati su na analizu u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu - rekla je portparolka JVP "Vode Vojvodine" Anica Dugalić.

Ribočuvari su uklonili velike količine uginule ribe, a bućkanjem vode (eracijom) razblažuje se koncentracija nepoznate supstance. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading