Osuđenici u srpskim zatvorima masovno stiču fakultetske diplome

Autor: Blic, Republika

Vesti

04.11.2019

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U protekle četiri godine 35 osuđenika, među kojima su tri žene, steklo je fakultetsku diplomu za vreme izdražavanja kazne! Oni su samo potvrdili da ni to što su u zatvoru nije ih omelo da nastave školovanje i uspešno ga završe.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/pixabay
Foto: Ilustracija

Da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trude da svi oni koji žele da nastave školovanje ili steknu neke nove radne veštine koje će im omogućiti da se po izlasku iz zatvora bolje uklope u društvo i zaposle, potvrđuje i to što se u ovim ustanovama organizuje i opismenjavanje, osnovnoškolsko obrazovanje, srednjestručno obrazovanje, i to kroz saradnju sa školama u gradu, te kursevi i osposobljavanje za zanimanja deficitarna na tržištu rada u Srbiji kako bi se bivši osuđenici sa naučenim zanatima što lakše zaposlili po isteku kazne.

U UIKS podsećaju da je iz IPA 2010. fondova finansirana stručna obuka i obrazovanja osuđenika u tri najveća zatvora - u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Zabeli tokom 2012. godine. Tada se više od 500 osuđenika obučilo za varioce, zavarivače, pekare, rad na sitoštampi, obradi drveta i izradi pločastog nameštaja, kao i izradi proizvoda ranog voća i povrća u plastenicima. Koliko je taj program značajan, svedoči i to što se obuke za ta zanimanja sprovodi i dalje, ali i što je među osuđenicima veliko interesovanje da nauče ove zanate.

- U ovom trenutku se u Okružnom zatvoru u Beogradu sprovodi obuka za osuđena lica koji žele postati frizeri, a u skorije vreme počeće i obuka za pekare i osnovnog poznavanja rada na računarima. Programe obuke finansira nemačka nevladina organizacija "Help“. Takođe, ista organizaaija nudi osuđenicima po isteku kazne da konkurišu za opremu u vrednosti do 2.500 evra za pokretanje posla, kažu u UIKS.

Ono što je takođe važno, naglašavaju u UIKS jeste i da ni u jednoj diplomi niti stečenom sertifikatu nije navedeno da je dobijena u nekom od zavoda da bi se izbegla eventualna odbačenost u društvu po isteku kazne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading