(FOTO) Gužva na Kalemegdanu zbog zaštitnice žena i sirotinje

Autor:

Vesti

27.10.2019

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas je obeležila veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki, zaštitnici žena, dece i siromašnih, a Kalemegdan je bio krcat vernicima, koji su u smirenju čekali svoj red da se pomole svetiteljki.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Danas kod Crkve Svete Petke na Kalemegdanu

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana, a vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu. Verovanje je da se ova svetiteljka uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice, a kad je jednom neko prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća.

- Vraćali smo se sa puta kasno, bili smo već dosta umorni. Kolovoz je bio neosvetljen i padala je kiša. U jednom trenutku ispred automobila je stajala žena u crnom. Suprug je naglo zakočio. Oboje smo gledali ispred sebe, nije bilo više nikoga. Bili smo u šoku, pa smo napravili pauzu od oko pola sata. Kada smo nastavili put, posle nekih tridesetak kilometara smo naišli na stravičan udes - objašnjavala nam je juče gospođa iz dugačkog reda ispred kapele Svete Petke na Kalemegdanu zašto je došla da oda počast velikoj svetici i zahvali joj se.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Njen kult neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba tako i kod Grka, Rumuna i Bugara, a poštuju je i pojedini nehrišćanski narodi na Srednjem istoku. S tim u vezi su mnoge kulture i vere razvile niz običaja, pa se u Srbiji veruje da žene na ovaj praznik ne bi trebalo da rade bilo kakav posao u kući kako im ne bi ruke trnule ako navuku gnev Svete Petke.

Uobičajeno je da se na Svetu Petku, 27. oktobra, poseti Crkva Ružica na Kalemegdanu, gde se pokraj kapele Svete Petke uzima čudotvorna voda, za koju se veruje da leči mnoge bolesti, a naročito probleme sa vidom.

- Imam 86 godina. Živela sam u BiH, a posle 50 godina, zbog rata, vratila sam se u Srbiju kod roditelja. Muž mi je 1992. umro na rukama, a obe ćerke su sa muževima i decom, takođe zbog rata, došle kod nas. Tako je naših pet generacija, uzrasta od četiri meseca do 80 godina, živelo u jednom malom stanu. Bilo je veoma teško, nije bilo posla dovoljno da se nahrane tolika gladna usta. Pomislila sam da ne mogu više da izdržim. Moja majka se zavetovala Svetoj Petki, a zavet je prenela i na mene. Otišla sam u Crkvu Ružicu da se pomolim Svetoj Petki. Kad sam izašla, osećala sam mir i spokoj. Od tog dana nam je sve krenulo nabolje. Evo, i danas sam ovde, bila sam slaba prethodnih dana i mislila sam da neću imati snage da dođem na ovaj praznik, ali jutros sam se probudila čila i puna snage - pričala nam je juče jedna baka, koja je pristala da se slika, moleći da joj ne pominjemo ime.

Sveta Petka

RepublikaFoto: Wikipedia
Sveta Petka

- rođena u blizini Istanbula u vizantijskoj porodici u 10. veku

- kada su joj roditelji umrli, poklonila je sve što je imala i otišla u pustinju, gde je živela u postu i molitvi

- sa 25 godina ukazao joj se anđeo božji, koji joj je rekao da širi veru u svom gradu

- vratila se u Konstantinopolj i zamonašila

- umrla je u 27. godini

- njene mošti su prenošene više puta, a od 1393. do 1521. bile su u Crkvi Ružici na Kalemegdanu

- danas su njene mošti pohranjene u Crkvi Sveta tri jerarha u Jašiju, u Rumuniji

- u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu nalazi se samo njen mali prst

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading