U Srbiji ove godine 33 osobe obolele od groznice Zapadnog Nila!

Autor: blic.rs

Vesti

19.09.2017

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2017. godini na teritoriji Srbije registrovana su 33 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila sa jednim smrtnim ishodom, objavio je Institut za javno zdravlja "Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com
Čak 33 osobe obolele od groznice Zapadnog Nila u Srbiji ove godine

Od tog broja 29 slučajeva je potvrđeno, dok su četiri verovatna. Najviše prijavljenih slučajeva je sa teritorije Grada Beograda (23 obolela), Južnobanatskog (četiri), Podunavskog (četiri), Severnobačkog (jedan) i Južnobačkog okruga (jedan).

Najviše komaraca u kojima je dokazano prisustvo groznice Zapadnog Nila prikupljeno je u Pančevu, Čukarici, Grockoj, Zemunu, Novom Beogradu, Paliluli, Vračaru, Obrenovcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Rumi, Bačkoj Topoli, Temerinu, kao i u Kraljevu.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Kako je objavio "Batut", prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta i septembra.

U zemljama EU najviše obolelih od groznice Zapadnog Nila registrovno je u Grčkoj (40 slučajeva, sa četiri smrtna ishoda), Italiji (27 obolelih), Rumuniji (22 obolela, sa dva smrtna ishoda) i Mađarskoj (10 obolelih).

Poslednjih godina broj obolelih od ovog virusa u Srbiji je opao, što se naročito vidi ako se uzme u obzir da je od 2012. do 2016. bilo ukupno 524 slučaja groznice Zapadnog Nila.

Većina osoba inficirana ovim virusom nema nikakve simptome, dok kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom, kao i osipom i limfadenopatijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading