PRAVA NAJEZDA! Hladnije vreme oteralo komarce i mušice, ali Beograd sada muku muči sa OVIM insektima!

Autor: Republika

Vesti

25.09.2019

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Taman kada su se Beograđani ponadali da će se s dolaskom hladnog vremena završiti najezda komaraca i sitnih buba, prestonicu su okovali ovi insekti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je smrdibubama!

Izrazito toplo i vlažno letnje vreme pogodavalo je njihovom prenamnožavanju, a građani ne uspevaju da nađu adekvatan način zaštite i odbrane od njihovih naleta.

- Ima ih svuda, uleću u stan, lepe se na veš koji se suši na terasi i ostavljaju karakterističan miris zbog kojeg iznova sve moram da perem. Postali su pravi vesnici jeseni - priča Zoranka R. sa Zvezdare.

Iako stanovnicima prestonice smeta njihovo prisustvo, nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju neće sprovoditi organizovano suzbijanje i uništavanje jer ovi insekti ne predstavljaju rizik po zdravlje stanovništva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U jesen, kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period. Tokom leta ženke snesu jaja u pukotine kore drveća iz kojih se razvijaju larve koje prezime zimu, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke - objašnjavaju zaposleni u Zavodu za bicide i medicinsku ekologiju.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno i prisustvo vrste kupinova stenica ili smrdljivi martin, koja je najčešće braonkastozelene boje sa narandžastim nogama. Mada se u poslednje vreme beleži i prisustvo invanzivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, i koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

Preventivne mere protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite, ne postoje. One podrazumevaju stavljanje mrežica na prozore, zatvaranje svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading