Danas treba da stanete pred ikonu i izgovorite ove reči kako bi se zaštitili od zla: Slavimo desetu nedelju po duhovima

Autor:

Vesti

25.08.2019

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Car Dioklecijan poseti jednom grad Nikomidiju sa zlim umišljajem, da tu potpuno istrebi hrišćane. Poče bezdušno da muči hrišćane. Pred njim se pojavi Sveti Anikita, jedan od gradonačelnika, i ispovedi pred carem svoju veru u Hrista Gospoda, Boga vaploćenog u telu radi našeg spasenja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Uz to još Anikita izobliči idole kao gluvo i nemo kamenje, kojima klanjati je nedostojno razumna čoveka. Razjaren car naredi, te mu jezik odsekoše. No Anikita silom Božjom i dalje govoraše. Tad pustiše lava na njega, no lav se umiljavaše oko njega.

U tom času Herkulov hram pade.

Fotije, srodnik Anikitin, videći čudesa i trpljenja Anikitina, poljubi Anikitu, objavi sebe za hrišćanina i doviknu caru: - O idolopokloniče, postidi se, bogovi tvoji su ništavila!

Car naredi, da ga odmah mačem poseku.

No dželat dignuvši ruku na Fotija svetog sam sebe udari mačem i umre. Posle dugih muka baciše ih obojicu u tamnicu, gde tamnovahu tri godine. Tada ih izvedoše, zažariše ogromnu peć i baciše ih u oganj.

Mnogi drugi hrišćani, ljudi, žene i deca svojevoljno uđoše s njima u oganj. I iz ognja ču se molitva hrišćana, kojom blagodarahu Bogu za smrt mučeničku. Postradaše svi oko 305 god. Sveti Anikita i Fotije prizivaju se u molitvama pri jeleosvećenju i vodoosvećenju.

Danas valja stati pred ikonu i pomoliti se jer na taj način sebe i svoje bližnje štitimo od svakog zla. Molitva treba da bude tiha i iskrena. U molitvi pomenite svoje najbliže i drage ljude kako bi i do njih stigao blagoslov. 

U molitvi treba izgovoriti sledeće reči: 

- Gospode Bože, ja, tvoj sluga, predajem tebi svoju dušu i telo da me čuvaš od zla i iskušenja. Bože, molim te usliši moje molitve i pomozi mojim bližnjima, mojoj porodici. Sačuvaj ih od svakog zla i iskušenja ovoga sveta i pokaži nam pravedni put tvoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading