ŠOK ZA ORGANIZAM! Temperatura se srozala za skoro 20 stepeni: Rizik od srčanog udara na maksimumu!

Autor: Republika

Vesti

14.08.2019

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče je u Beogradu bilo skoro 40 stepeni Celzijusovih, a danas živa u termometru ne prelazi 20. podeljak što je neverovatan pad od skoro 20 stepeni za samo 24 sata! Temperatura se bukvalno srozala što je veliki šok za organizam zato treba obratiti pažnju na sledeće stvari...

RepublikaFoto: Photo by Ben White on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ovakvi vremenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju hronični bolesnici - oni sa kardiovaskularnim smetnjama, bolesnici s bolestima disajnih organa, oni koji imaju problema sa koštano-zglobnim sistemom, kao i psihijatrijski bolesnici.

- Kod hroničnih bolesnika mehanizmi za adaptaciju su narušeni i oni zato najteže podnose nagle promene temperatire. Ovo naročito važi za kardiovaskularne bolesnike jer pad temperature dovodi do povećanja arterijskog pritiska zbog skupljanja krvnih sudova, što može da vodi ka srčanom udaru kod ljudi koji su pod rizikom. Što su promene veće i iznenadnije, mogućnost za neželjene događaje je veća. Poseban oprez savetuje se i osobama koje su imale moždani udar – objašnjava dr Ivana Cerovina Đurić, lekar opšte prakse.

Prema njenim rečima i osobe koje boluju od migrene mogu da osete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli jer naglo skupljanje i širenje krvnih sudova može da poremeti cirkulaciju u mozgu i to može da dovede do glavobollje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading