Pomama na zakopano blago: Tartufari u Srbiji zarade na hiljade evra!

Autor: espreso.rs, Republika

Vesti

06.08.2019

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona lova na bele tartufe u Srbiji samo što nije počela! Berači ove skupocene podzemne gljive, za koju su Italijani i Francuzi spremni da plate i do 5.000 evra po kilogramu, uveliko pripremaju pse tragače kako bi se sa njima uputili na obronke Fruške Gore, slivove Save, Dunava i Morave, gde ovih papreno skupih pečuraka ima najviše.

RepublikaFoto: youtube.com/Sabatino Tartufi
Tartufska groznica trese Srbiju

Delimir Mijailović (54) iz Valjeva je ceo život posvetio sakupljanju ove gljive, poznatu po začinskim i afrodizijačkim svojstvima.

- Polako se završava sezona crnih tartufa, čija je cena 30-50 evra, a za koji dan kreće juriš na bele, koji su i najskuplji. Njihova prosečna cena je oko 1.700 evra po kilogramu, a ako je sušna godina prelazi i 4.500 evra.

Mijailović ističe da tartufari u Srbiji mogu da zarade znatno više od lekara specijaliste iz neke zapadne zemlje.

Da bi ulov tartufa bio siguran, neophodna je pomoć posebno obučenog psa.

- Svi psi mogu da se obuče da pronađu tartuf, ali kao najbolji su se pokazali logato romanjolo i labrador retriver. Najbolje ih je obučiti kada imaju dva ili tri meseca, da bi sa pola godine već mogli da nađu tartufe - navodi Mijailović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Obučeni psi koštaju od 2.000 do 4.000 evra

On i sam tokom cele godine obučava pse, koji potom postaju nezamenjiv partner vlasniku u potrazi za skupocenim pečurkama. Ipak, svi oni koji odmah žele da krenu u lov na beli tartuf, moraće da izdvoje 2.000-4.000 evra za već obučenog psa.

- Obučeni psi se ne mogu naći za manje od 1.000 evra. Međutim, kada počne sezona, njihova cena znatno poraste. Budući da je zarada velika, vlasnik brzo povrati svoj novac - navodi Mijailović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading