Dali ogromne pare za obrazovanje a na maturi najgori po rezultatima: Ova privatna škola "pljačka" roditelje

Autor:

Vesti

20.07.2019

05:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​Ovo je bruka i sramota! Roditelji plaćaju papreno školovanje za decu u privatnim školama, a na maloj maturi od njih bolje rezultate imaju čak i đaci iz večernje škole! Naime, učenici privatne osnovne škole "Montesori" iz Beograda, gde godišnja školarina od petog do osmog razreda košta neverovatnih 5.000 evra, na ovogodišnjem završnom ispitu osvojili su svega 12,40 bodova od mogućih 40, zbog čega su najlošije plasirani od 200 osnovnih škola u srpskoj prestonici. Čak šest poena više na ovom testu imali su polaznici Škole za obrazovanje odraslih "Đuro Salaj"!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

A zanimljivo je da se baš ova škola hvali uspehom svojih učenika, pa su na sajtu istakli da "istraživanja pokazuju da učenici koji završe 'Montesori' škole imaju viši procenat postignuća na testovima znanja i testovima sposobnosti". Naglašavaju još i da njihovi učenici imaju bolju prohodnost u svim gimnazijama i univerzitetima.

PAPRENA ŠKOLARINA

- Htela sam da upišem dete u tu školu, ali posle pisanja medija razmišljam da sina ipak ostavim u državnoj. Ako su stvarno tako loše uradili test, onda je to stvarno sramota. Pa, šta roditelji te dece plaćaju - ovim rečima Srpskom telegrafu se obratila jedna zabrinuta majka, koja je želela da jedinca prebaci iz državne u privatnu školu "Montesori" na Savskom vencu.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Ona kaže da je, sve dok se nije pojavila informacija da su đaci ove škole najgore ocenjeni na završnim testovima, o ovoj obrazovnoj ustanovi čula samo pohvale.

Ova majka nam je objasnila da joj je, kada se raspitivala o upisu sina, rečeno da godišnja školarina od prvog do četvrtog razreda košta 4.200 evra, s tim što može da se plati na deset mesečnih rata. Za starije đake, od petog do osmog razreda, školarina je 5.000 evra.

36.800 evra ukupno košta školarina od prvog do osmog razreda u ovoj školi

- Kada se sve sabere, za osmogodišnje školovanje jednog deteta potrebno je 36.800 evra! - prokomentarisala je ona.

Komentarišući debakl učenika "Montesori" škole na testu direktorka ove ustanove Jelena Petković za Srpski telegraf ističe da je sve to besmislica. Ona veruje da iza svega stoji nelojalna konkurencija kojoj smeta njihova škola.

- Ishod testova koji je prikazan u novinama napravljen je na osnovu rezultata pet naših učenika koji su polagali prijemni ispit u privatne srednje škole. Ti ispiti su potpuno drugačiji u odnosu na testove za državne škole. U takvoj situaciji tinejdžeri nemaju motiv da polažu testove jer znaju da su faktički već upisani u školu koju će roditelji platiti. Osim toga, tih pet učenika su u našu školu došli u osmom razredu, tako da uopšte nisu prošli kroz naš sistem školovanja - kaže Petkovićeva.

U MINISTARSTVU ĆUTE

Ovim povodom poslali smo pitanja i resornom Ministarstvu prosvete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Rezultati učenika privatnih škola

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Učenici privatnih osnovnih škola na završnom testu imali su u proseku oko 22,1 od 40 maksimalnih bodova. Najbolje su uradili test iz maternjeg jezika - 11,8 bodova, potom kombinovani (11,2), a najslabiji su bili iz matematike sa 10,6 poena, što je oko republičkog proseka.

"Montesori" škola je, podsetimo, internacionalna privatna škola, ima je po celom svetu i radi po posebnom programu koji je ustanovila Marija Montesori.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kole

20.07.2019 06:32

Je li to ona skola u koju je isla Luna Djogani, pa ni dan danas ne zna tablicu mnozenja?