SVAKA ČAST, DAME: U Beogradu radi 33 žena vatrogasaca!

Autor: Tanjug

Vesti

07.09.2017

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnice Uprave za vanredne situacije u Beogradu iz vartrogasno spasilačke ekipe, koje su svakodnevno sa svojim kolegama spremne da se suoče sa vatrenom stihijom i drugim elementarnim nepogodama, dokazuju da hrabrost nije vrlina rezervisana samo za muškarce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mučenja, odricanja, teški trenuci - sa tim se nose naše žene vatrogasci

Naime, Uprava za vanredne situacije u Beogradu u svom kolektivu ima 33 koleginice, koje su raspoređene u 16 Vatrogasno spasilačkih jedinica.

Svaka žena prolazi obuku i osposobljavanje za vatrogasca u sklopu kursa koji traje tri meseca, objavljeno je na sajtu MUP-a. Njihov motiv da se bave ovim opasnim poslom, kako kažu, jeste pre svega humanog karaktera.

- Sama činjenica da pripadnici Sektora za vanredne sitacije, spašavaju nečiji život i imovinu je od neprocenjivog značaja. Biti u službi građana i pomagati ljudima u nevolji je glavni motiv i razlog opredeljenja za ovaj posao - rekle su za Policiju ove hrabre dame.

Pripadnica Vatrogasno spasilačke brigade Beograd Ana Ivković kaže da je odrasla sa željom da jednog dana postane vatrogasac.

- Otac mi je bio vatrogasac pa sam gledajući njega i ja zavolela taj posao. Čim se pružila prilika, konkurisala sam i evo me u vatrogasno spasilačkoj brigadi već pet godina - navela je Ivković.

Njena koleginica Jelena Savić navela je da vatrogasci funkcionišu kao jedna velika porodica, jer zbog smenskog rada više vremena provode sa kolegama nego sa svojim porodicama.

- Tu smo da pomognemo jedni drugima u dobru i zlu. Pre svega posao zahteva jasnu i dobru komunikaciju jer je u ovom poslu najvažniji timski rad. Naravno, tu je i velika zaštita od strane kolega kada smo na intervencijama - rekla je Savić napominjući da posao vatrogasca nosi veliku odgovornost.

- Usmereni ste na spašavanje ljudi i imovine i zato nema mesta greškama, koje mogu imati kobne posledice. Najteže je kada nekome pored svega učinjenog ne možemo da pomognemo - ukazala je ona i dodala da su jako stresne intervencije u saobraćaju, posebno ako ima dece.

- Na takve stvari niko od nas ne može da ostane imun - napomenula je Savić.

Njena koleginica Sanja Trebaljevac ukazala je da je tokom karijere bilo dosta teških trenutaka, posebno kada su bile poplave u Obrenovcu ili veliki požari.

- U poslednje vreme jedna od najtežih trenutaka za mene, ali i za celu vatrogasno - spasilacku službu bio je gubitak kolege Milana Rmuša - navela je ona.

Sastavni deo posla vatrogasca - spasilaca jeste i suocavanje sa građanima koji su pod stresom, ali isto tako ima i građana kojima telefon 193 služi kao telefon za besplatnu šalu.

Razgovor sa građanima, kako su navele, prilikom prijema dojave vrlo često se pretvara u anegdote zbog različitosti zahteva gradkana.

Na primer zameraju nam što po proceduri tražimo određene podatke u vezi sa požarom pa nam revoltirani nude i svoj konfekcijski broj i broj cipela, zatim u panici zovu da im isteramo slepog miša iz stana, da im izvadimo ključeve iz kontejnera koje su slučajno bacili, da im skinemo novčanik sa drveta , dodala je žena vatrogasac Dragica Vilotić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading