Šarčević: Moja ostavka je uvek na stolu, imam podršku predsednika i premijerke

Autor: Mediji. Republika

Vesti

19.06.2019

07:22 >> 07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli u javnost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Šarčević je rekao da je premijerki i predsedniku Srbije ponudio svoju blanko ostavku, ali da su ga oni podržali u njegovom radu. Na pitanje zašto smatra jednim od svojih šefova predsednika, a ne samo premijerku Srbije, on je podsetio da ga je upravo predsednik, koji je tada bio premijer, pozvao u vladu i da oseća moralnu odgovornost prema onom koji ga je i pozvao.

Upitan zašto je izjavio da ne bi trebalo da podnese ostavku, ministar je odgovorio - Zato što treba da se sagleda ceo sistem rada Ministarstva prosvete i da se pročita izveštaj Evropske komisije, po kojem je najbolje ocenjeno upravo to ministarstvo.

Šarčević: Sistem koji smo zatekli je loš

- Pokušavamo da vidimo gde se osim Zemuna to dešavalo. Imamo nekih 15 sumnjivih lokacija. To smo ustanovili time što smo otvaranjem tih testova videli da li se to desilo tokom noći ili nebezbedno čuvanje testova. Tu je otprilike negde problem i onda ćemo videti ko je još odgovoran u lancu - naveo je Šarčević.

Ministar prosvete kaže da ne bi bilo korektno reći da je škola "Ilija Birčanin" nebezbedno čuvala testove.

- Majka koja je prvo otrkrivena i koja je davala dalje portalima te inforacije i testove ima dete u toj školi. Može da se desi da jedinice za taj kriminal putem interneta rade svoj posao da se tačno ustanovi vreme i ko je kome slao - dodao je Šarčević.

Na navode da će pojedini roditelji doći u školu, ali da će deca bojkotovati polaganje, poručio je da se roditelji da se ne igraju sa sudbinom svoje dece.

- Ja ću da poručim roditeljijma da se ne igraju sa svojom decom. Oni svoj revolt, politički stav, nezadovoljstvo mogu da iskažu na hiljadu drugih načina. Ako misle da su njihova deca talac te priče, onda ja nisam njihov saučesnik - istakao je Šarčević.

Prema Šarčevićevim rečima, njegov rad kao ministra je podložan sudu javnosti.

- Ali od jednog gafa javnost pokušava da napravi slona. Mi smo sprečili da se loše stvari dese, produžili jedan dan i napravili sistem bezbednim. Sam sistem koji smo zatekli je loš. Javnost mora da zna da mi već dve godine radimo na sistemu matura koji će biti potpuno drugačiji i zaštićen - naveo je Šarčević u izjavi za RTS.

Poverenje u malu maturu nije poljuljano

Direktor Osnovne škole "Vuka Karadžić" Uroš Momčilović nakon razgovora  sa roditeljima, izjavio je za RTS da - nije stekao utisak da su oni (roditelji) izgubili poverenje u malu maturu.

On je, uoči početka današnjeg polaganja kombinovanog testa, obišao OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu, i rekao da je test bezbedan. Šarčević pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading