Zdravstveni turizam - veliki potencijali i mogućnosti

Autor: Republika

Vesti

17.06.2019

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji postoje veliki potencijali za razvoj zdravstvenog turizma i zato je važno raditi na promociji ordinacija koje ispunjavaju sve potrebne standarde, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja sa partnerima na Projektu razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Srbije u Beogradu. Tom prilikom četiri nove zdravstvene ustanove dobile su sertifikate o ispunjenim uslovima i standardima za učecće u projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Srbiji.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Sastanak ministra zdravlja sa partnerima na Projektu razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Srbije u Beogradu

Do sada je te kriterijume ispunilo oko 60 zdravstvenih ustanova. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je 2015. godine kada je sa radom počela radna grupa, koja radi na promociji i razvoju zdravstvenog tirizma, napravljen ozbiljan temelj za dalje unapređenje u ovoj oblasti. - Od nas zavisi kako će to ići dalje - rekao je on i dodao da Srbija ima ozbiljnu perspektivu i resurse. - Ovo je dobro za sve građane Srbije. Želimo da promovišemo privatne klinike, uložili su novac, želja im je da proširuju kapacitete i da ima sve više pacijenata, a samim tim i što boljih rezultata, odnosno da hotelijeri imaju više gostiju, avioprevoznici što više putnika, koji će obilaziti značajne turističke atrakcije - rekao je ministar zdravlja.

On je rekao da će se raditi na promociji ordinacija koje ispune standarde te da da će uskoro biti pokrenuta "google store" aplikacija sa informacijama o ordinacijama koje postoje u Srbiji, a koje strani gosti mogu posetiti radi potrebnih tretmana i intervencija. - Trenutno se sređuje aplikacija i tu će biti sve ordinacije. Hteli smo svima da olakšamo, i zato radimo promociju i sve sto je neophodno - rekao je Lončar.

On je naveo da su gosti iz inostranstva zainteresovani da obiđu ordinacije u Srbiji, i da su to već učinili gosti iz Nemačke, a narednog meseca će doći i gosti iz više evropskih zemalja koji će moći da vide šta sve mogu da ponude naše ustanove i čime raspolažu. Lončar je rekao i da su predstavnici Ministarstva zdravlja rasplozeni da saslušaju i razmotre nove ideje. Ministar zdravlja je rekao da Ministarstvo podržava zdravstveni turizam u Srbiji i da je stalo iza privatnih ordinacija kako bi se privukao veći broj turista i garantovali sigurnost i kvalitet usluge. On je istakao da su retke države koje je tako stoje iza svojih privatnih ordinacija i stručnjaka.

Lončar je, rekao da Srbija ima svetski poznate stručnjake, konkurentnu cenu, predivne prirodne lepote i tradicionalno srdačne ljude. Dodaje da je napravljen ceo tim sa Turističkom organizacijom Srbije, sa Jutom, sa "Er Srbijom" i Nordijskom alijansom.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Sastanak ministra zdravlja sa partnerima na Projektu razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Srbije u Beogradu

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je važno da kvalitet usluge bude na zadovoljavajućem nivou, kako kada je zdravstvo u pitanju, tako i kad su u pitanju sadržaji i turistička usluga tokom boravka u Srbiji. Labović je pozvala sve one koji se bave uslugom pružanja smeštaja da prijavljuju goste u skladu sa novom zakonskom regulativom. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da je važno da postoji sve veće interesovanje za uključivanje privatnog sektora kada je ova oblast u pitanju. On je važnim ocenio promociju proizvoda i usluga.

Andreja Pavlović iz Nordijske poslovne alijanse rekao je da su velike mogućnosti kada je u pitanju promocija i podsticanje razvoja zdravstvenog turizma u Srbiji, a sa time se složio i Jovan Savković, menadžer u nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija koji je rekao i da koncept razvoja zdravstvenog turizma može u budućnosti da da značajne rezultate. - Naše učešće u projektu razvoja i promociji zdravstvenog turizma u Republici Srbiji važno je višestruko a može da doprinese kako imidžu same kompanije tako i Srbije šire - rekao je Savković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading