"Krajnje vreme je da se jasno prikaže stanje u pravosuđu i nećemo dozvoliti da se guši strukovno udruživanje"

Autor:

Vesti

15.06.2019

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik UST Nenad Stefanović u kratkom saopštenju osudio je javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Prokuplju Mikice Milenkovića zbog sabotiranja sastanka predstavnika UST sa kolegama iz sudova i tužilaštva u Prokuplju.

Foto: Public
Nenad Stefanović

Udruženje sudija i tužilaca (UST) najoštrije osuđuje postupanje javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Prokuplju Mikice Milenkovića, nalazeći da je ono krajnje neetičko, neprofesionalno i upereno protiv elementarnog prava na strukovno udruživanje. Naime, prilikom posete kolegama iz sudova i tužilaštva u Prokuplju dana 14.06.2019. godine, predstavnici UST su upozoreni od strane kolega da je Mikica Milenković danima pre najavljene posete, od kabineta do kabineta zamenicima tužilaca prenosio poruke da ne bi bilo dobro da prisustvuju navedenom sastanku iz samo njemu znanih razloga. 

UST se iskreno nada da povod za ovakvo postupanje nije njegovo članstvo u Upravnom odboru Udruženja tužilaca Srbije, niti u činjenici da su predstavnici ovog udruženja istovremeno i izborni članovi Državnog veća tužilaca koji direktno odlučuju o karijerama svih tužilaca u Srbiji, budući da bi to značilo da je tužilačka organizacija postala zatočenik UTS, koje uticaj Državnog veća tužilaca koristi da zaštiti sebe i svoje pozicije. 

UST je i ranije upozoravana na postupanja pojedinih javnih tužilaca i predsednika sudova u gradovima Srbije koje je obilazilo, koji su iznalazili raznovsrne načine da spreče zamenike, sudije i pomoćnike da dođu da čuju ideje i predloge za unapređenje položaja struke, što im zahvaljujući integritetu naših kolega nije pošlo za rukom, ali će ubuduće UST javno ukazivati na bilo kakve pokušaje da se uguši pravo sudijama i tužiocima na strukovno udruživanje, smatrajući da je došlo krajnje vreme da se otvore karte i jasno prikaže stanje u pravosuđu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading