(FOTO) ČUDO PRIRODE! Ovako danas izgleda Zaovinsko jezero posle katastrofe

Autor:

Vesti

24.04.2019

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo vode Zaovinskog jezera pre mesec dana je drastično opao, a iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine. Pojavili su se čak i temelji kuća i nadgrobni spomenici.

RepublikaFoto: facebook.com/Drina Info Portal
Zaovinsko jezero dok je bilo isušeno

Od vodnog dragulja okruženog šumama Pančićeve omorike tada nije ostalo mnogo, a ljudi koji žive u okolini počeli su da se žale da im pucaju temelji kuća.

Čini se da se situacija polako popravlja, jer jezero napokon vraća onaj izgleda na koji smo navikli. 

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara.

Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading