Uradite sledeću stvar i ovaj svetac će vam danas pomoći

Autor: beseda.rs, Republika

Vesti

24.08.2017

10:51 >> 10:55

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetog mučenika i arhiđakona Evpla, svetitelja koji je živeo na Siciliji krajem 3. veka.

www.pravoslavnacrkva.ch
Sveti Evpl

Iz života Svetog Evpla ostalo je zabeleženo da je bio đakon u Kataniji Sicilijskoj gde je u to vreme živeo značajan broj hrišćana. Čuvši da se Hristovo učenje na tom ostrvu brzo širi, car Dioklecijan poslao je izvesnog vojvodu Pentagura, da uništi sve hrišćane koje tamo nađe.

Međutim, kada je stigao na Siciliju, Pentagur ne nađe nijednog vernika jer su se svi na vreme sakrili. Tada neko optuži Svetog Evpla da ga je video kako okoli "ide s nekom knjigom kod tajnih hrišćana, i čita im tu knjigu".

Ta knjiga beše sveto Jevanđelje i Rimljani zbog toga uhapsiše Evpla, obesiše mu knjigu o vrat i odvedoše ga u tamnicu gde je izgladnjivan nedelju dana.

 

Nakon ovoga, svetitelja podvrgoše strašnim mukama. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se prema predanju rugao: "Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće".

Po predanju, kada su Svetog Evpla izveli na gubilište, on je otvorio Bibliju i počeo da čita iz nje okupljenom narodu. Čuvši njegove reči i videvši kako istrajno strada zbog svojih uverenja mnogi poverovaše u Hristovo učenje i postadoše hrišćani.

Prema istorijskim zapisima Sveti mučenik i arhiđakon Evplo postradao je 304. godine, a njegove čudotvorne mu mošti danas leže u jednom selu blizu Neapolja zvanom Vico della Batonia.

Stari Svetog Evploa smatraju zaštitnikom "ljudi od pera", učenjaka i mislilaca koji često stradaju zbog svojih stavova i uverenja. Veruje se da ovaj mučenik bdije nad njima i da će pomoći svakome ko mu se obrati ovom molitvom:

 

Komentari (0)

Loading