SPREMITE SE, STIŽU NAM VELIKE VRUĆINE: Ovo proleće i leto će biti najpakleniji!

Autor: D. SIMIĆ - J. JOKANOVIĆ

Vesti

09.03.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremite se, stižu nam paklene vrućine! Predstojećeg proleća i leta očekuje nas temperatura iznad proseka, najavljuju hrvatski meteorolozi. Dunja Plačko Vršnak ističe da je temperatura već daleko iznad proseka za ovo doba godine i da u ostatku godine možemo očekivati natprosečno toplo vreme.

RepublikaFoto: pixabay.com

SVE ČEŠĆI EKSTREMI

- Konkretno u ovom slučaju, u jugozapadnoj struji dolazi nam izrazito vlažan i topao vazduh, a s druge strane, onaj uticaj sibirskog anticiklona koji donosi hladan vazduh potpuno je izostao. Zime su sve toplije, kao i leta. Ekstremi su sve češći - istakla je meteorolog Dunja Plačko Vršnak.

44,9 stepeni najveća izmerena temperatura u Srbiji

Iako se većina ljudi raduje ovakvim najavama, prema njenim rečima, to ne isključuje kraća hladnija razdoblja ili periode sa ekstremnijim padavinama.

- I ovo leto, kao i sva dosadašnja unazad desetak godina, trebalo bi da bude toplije od proseka za sezonu, ali s obzirom na to da smo prošle godine imali pljuskove, grmljavine i nevreme, nije isključena mogućnost da bude i ove - kaže Vršnak.

Naš meteorolog Đorđe Đurić ističe da se ne može još sa sigurnošću reći kakvo će biti proleće i leto jer kod takvih dugoročnih prognoza pouzdanost opada posle 15 dana. Ipak, saglasan je da su sada ti ekstremi daleko učestaliji.

METEOROLOG ĐURIĆ: Od 1979. konstantno na globalnom nivou uočava se porast temperature, a ti ekstremi su sada daleko učestaliji

NAJTOPLIJE 2007.

- Od 1979. se konstantno na globalnom nivou uočava porast temperature, a od 2000. se zaista beleže veoma tople godine i leta ako se uzme taj godišnji prosek. Tako smo 2007. imali najvišu izmerenu temperaturu u Srbiji - 44,9 stepeni, koliko je zabeleženo u Smederevskoj Palanci, pa je 2012. bilo najtoplije leto, mada je i 2015. bilo ekstremno toplo. Prošli april bio je najtopliji od kada se rade merenja, a i maj je bio ekstremno topao - navodi Đurić.

Kada je reč o proleću, on veruje da će biti toplije od proseka, februar je bio takav, početak marta, što ne znači da sneg ne može da nas iznenadi 25. marta, kao prošle godine. Što se tiče leta, koje sve zanima, Đurić navodi da je poslednjih godina primećeno da su leta iznad proseka, ali prošle godine, recimo, to nije bilo slučaj.

Od ponedeljka sneg

Prvog dana vikenda u Srbiji će biti oblačno sa kišom i pljuskovima, osim na krajnjem severu. I pored kiše, biće relativno toplo za ovo doba godine, sa maksimalnom temperaturom do 19 stepeni. Toplo, ali oblačno biće i drugog dana vikenda sa temperaturom do 20 stepeni. U ponedeljak već stiže zahlađenje i kiša, a u brdsko-planinskim predelima će biti i snega. Kišno će biti i u utorak, u višim predelima sa snegom, mada se susnežica i sneg ujutru očekuju i u nižim predelima na jugu. Temperatura će biti od pet do 11. U sredu ujutro slab mraz, preko dana toplije, a onda od četvrtka ponovo naoblačenje i kiša.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading