Vranjanci daju 8 miliona dinara na lutalice: Pola ide za pse, a pola za OVO!

Autor: Republika

Vesti

04.03.2019

18:31

U budžetu grada Vranja od oko 2,7 milijardi dinara godišnje, više od osam miliona opredeljuje se za lutalice i napuštene pse. Polovina te sume ide za rešavanje problema pasa lutalica - uklanjanje sa ulica, čipovanje, sterilizaciju, ishranu u azilu. Druga polovina namenjena je za isplatu odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, svaki dinar namenjen za rešavanje problema pasa lutalica je pod sumnjom.

Građani sumnjaju kako se troši taj novac, lokalna vlast da građani zloupotrebljavaju mogućnost da tuže grad i traže odštetu, a ljubitelji životinja da se taj novac troši nenamenski i da se psi lutalice tretiraju nehumano.

Gradski pravobranilac Vranja Đurđica Đorđević izjavila je za Betu da je u 2018. grad tužen zbog ujeda pasa lutalica 243 puta, uz još tužbu zbog ujeda mačke i tužbu zbog napada pasa lutalica na kokoške.

Ona precizira da je u 2018. godini, kroz sudska poravnanja i presude, iz gradskog budžeta isplaćeno 609.025 dinara na ime glavnog duga, a na ime troškova postupka još 949.700 dinara.

Đorđević navodi da je gradsko prvobranilaštvo u vezi tužbi gradjana zbog ujeda pasa lutalica u prethodnoj godini imalo i 116 predmeta sa zaključenim vansudskim poravnanjima, za koje je iz gradskog budžeta isplaćeno ukupno 2.400.500 dinara, odnosno prosečno po 19.000 dinara po predmetu.

Ona ističe da jedino što lokalna samouprava za sada može da uradi da bi se smanjila sredstva iz budžeta koja se daju po ovom osnovu jeste to da većinu sporova sa građanima, zbog odštete zbog ujeda pasa lutalica, završi vansudskim poravnanjem.

- To je dalo ploda jer sada se mnogo više tih naknada štete završava mimo suda a nastojimo da se taj trend i nastavi. S obzirom na to da na teritoriji grada Vranja živi oko 80.000 stanovnika, isplata od 4,5 miliona dinara godišnje zbog odštete samo zbog ujeda pasa lutalica je velika cifra - kazala je Đorđević.

Komentari (0)

Loading