SVETSKA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: Alarmantno širenje malih boginja u Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

03.03.2019

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima dosta dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana jer su roditelji oklevali zbog glasina o nebezbednosti MMR vakcine, navodi svetska organizacija

Broj globalnih slučajeva malih boginja povećao se do alarmantnog nivoa, a situacija je najkritičnija u deset zemalja, koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, a među njima je i Srbija, upozorio je Unicef.

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva malih boginja u 2018. godini u odnosu na 2017, što predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove bolesti.

Epidemija je ukazala na znatan broj odraslih osoba koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana zbog oklevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.

- Skoro svi slučajevi se mogu sprečiti, a ipak deca podležu zarazi čak i u mestima gde jednostavno nema nikakvog opravdanja da se to desi - rekla je Henrijeta H. Fore, izvršna direktorka Unicefa.

Foto: twitter.com/LiveScience

Od početka epidemije u Srbiji oktobra 2017, Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mere, što je dovelo do smanjenja broja novoinficiranih. U februaru ove godine zabeležen je samo jedan slučaj malih boginja i očekuje se da će se epidemija zaustaviti za nekoliko meseci, navodi se u saopštenju Unicefa.

Po broju obolelih prednjače Ukrajina, Filipini i Brazil, a Srbija je, kao što rekosmo, u samom vrhu. Upozoravajući podatak je da, recimo, baš u Brazilu nije bilo zabeleženih slučajeva malih boginja u 2017. godine, baš kao ni u Moldaviji, Crnoj Gori ili Kolumbiji, u kojima su registrovane 2018. U SAD zabeležen je 791 slučaj, što je šestostruko povećanje u odnosu na 2017. Ovi slučajevi se nisu pojavili preko noći, ukazuje Fore i upozorava da će nedostatak akcije danas imati katastrofalne posledice za decu sutrašnjice.

Epidemiolog Radmilo Petrović ističe da je povećanje broja obolelih od malih boginja posledica kampanje antivakcinalnog lobija.

Foto: pixabay.com

- Više puta je naučno dokazano da vakcina MMR nema negativno dejstvo i nije uzrok pojave tih bolesti. Nekome je u interesu da širi taj antivakcinalni program da bi valjda što više ljudi obolelo i da bi se što više lekova trošilo - kaže Petrović i dodaje da ni oni koji su kao deca preležali male boginje nemaju doživotni imunitet.

Opasnije od ebole

Male boginje su visokozarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili grip. Virus može da se prenese čak i dva sata nakon što zaražena osoba napusti prostoriju. Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može da dovede do smrti pothranjene dece ili beba koje su previše male da bi dobile vakcinu. Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest leči, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi dece.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading