STIGLA RODA: Kragujevac dobio prvu bebu začetu vantelesnom oplodnjom

Autor: Tanjug

Vesti

21.02.2019

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, izjavio je da je juče nakon carskog reza rođena prva beba začeta u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Pre nepunih godinu dana u Kliničkom centru Kragujevac počeo je da radi Centar za vantelesnu oplodnju gde su parovima omogućena tri pokušaja vantelesne oplodnje koje finansira država.

- Juče je nakon carskog reza rođena prva beba začeta u našem Centru za vantelesnu oplodnju. Radi se o zdravoj devojčici od oko tri kilograma - rekao je Sazdanović za RTS.


Dodaje da je Centar za nepunih godinu dana dao dobre rezultate.

- Zahvaljujući finansiranju Ministarstva zdravlja od 45 miliona dinara, Fondacije ''Dragica Nikolić'' od oko 80 miliona dinara i grupi privatnika koji su pomogli, mi imamo Centar koji je za manje od godinu dana uspeo da napravi ono cemu smo težili, a to je da imamo prvu trudnoću koja je juče rezultovala rođenjem zdrave devojčice - navodi Sazdanović.

Dodaje da je sam proces u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju bio uspešan jer je rezultovao sa pet trudnoća.
Foto: pixabay.com

- Uz zahvalnost profesorki Garaleić i njenom timu sa ginekološke-akušerske klinike Narodni front, mi smo ove jeseni imali 21 par koji je bio u našem procesu, od toga imamo pet trudnoća – dve blizaničke i jedne trojke. Što znači da ćemo imati osam novorođenih beba nakon ovog početnog probnog rada - objašnjava Sazdanović.


Navodi da nastavljaju sa radom dalje.
RepublikaFoto: pixabay.com

- Ove godine smo krenuli potpuno rutinski, od ponedeljka 18. februara imamo grupu od 13 parova i ove godine ćemo ostvariti plan – od sto parova - navodi doktor Sazdanović.

Međutim, dodaje da to ne treba da spreči nove parove da se prijave.

- Svi pacijenti neka nam se jave, svi će biti primljeni i niko neće biti odbijen za proces vantelesne oplodnje u Kragujevcu - ističe Sazdanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading