Najviše obolelih od gripa deca do pete godine

Autor: rts.rs

Vesti

17.02.2019

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je sezona virusa, a zbog povišene temperature, kašlja, bola u mišićima gužve su ispred lekarskih ordinacija. Prema podacima Instita "Batut" do sada je u Srbiji prijavljeno 104.687 pacijenata sa oboljenima sličnim gripu, a među njima je najviše dece do pete godine.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen
Tiršova

Dr Snežana Rsovac, pulmolog na Dečjoj klinici u Tiršovoj navodi da je povećan broj pacijenata sa simptomima sličnom gripu i respiratornim infekcijama, a među njima je, kako kaže, najviše dece do pete godine.

- U poslednjih desetak dana imamo povećan broj pacijenata koji dolaze na pregled u našu ustanovu. Za 24 sata imali smo skoro 200 pregleda, od toga stotinak dece je bilo sa respiratornim problemima. Nisu sva deca imala simptome gripa, ali su bila stanja slična gripu i druge respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva - objašnjava dr Rsovac za RTS.

Dodaje da je kod određenog broja dece dokazano prisustvo virusa H1N1 i da su ona smeštena na odeljenju intenzivne nege i pulmologije.

- Što se tiče težih situacija, imali smo u nekom određenom broju u poslednjih desetak dana, to su deca koja su imala već dokazan H1N1 i ona su zbog komplikacija hospitalizovana na intezivnoj nezi i odeljenju pulmologije. Ona su stabilno, oporavljaju se, a neka su i puštena kući - navodi dr Rsovac.

Dodaje da treba izbegavati kolektive jer se virus brzo razvija.

Dodaje da su simptomi na koje roditelji moraju da reaguju – visoka temperatura, koja se lako ne obara, sa kašljem i ubrzanim disanjem.

Poseban oprez u narednom periodu savetuje se – hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godna i deci do pet godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading