Mali Viktor bez leka neće moći ni da diše, potrebna mu je naša pomoć!

Autor: niskevesti.rs

Vesti

12.02.2019

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osamnestomesečnom Viktoru Petroviću iz Niša dijagnostikovana je spinalna mišićna atrofija. On je još kao beba imao problema da pređe u sedeći položaj. Nakon neuspešnih fizikalnih terapija i posle posete neurologu roditelji su otkrili da je u pitanju ozbiljna progresivna bolest.

Foto: facebook.com/Milica Disic
Milica Dišić sa sinom Viktorom

Mama, osamnestomesečnog Viktora, Milica Dišić rekla je da očekuju za najkasnije dve nedelje, nakon zasedanja zdravstvene komisije da Viktor dobije lek, koji se od prošle  godine, može dobiti preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Nadamo se da će Viktor dobiti lek preko fonda, u pitanju je jako skup lek koji može potpuno da zaustavi progresiju ove bolesti. Ako se terapija primi na vreme Viktor će imati potpuno normalan život. Ukoliko dobijemo lek preko fonda nakon toga se nastavlja borba, potrebna je stalna fizikalna terapija, banjsko lečenje, drugi medikamenti što ja i suprug trenutno ne možemo da priuštimo - kazala je Dišićeva.

Ona je kod Viktora primetila da ne može samostalno da pređe u sedeći položaj sa osam meseci, od pedijatra su dobili uput za fizikalnu terapiju, međutim, on nije mogao pozitivno da odreaguje na nju i nije bilo nikakvog napretka.

Foto: printscreen

- Pošto se do godinu dana toleriše da dete ne može da ustane , oni su na fizakalnoj terapiji pokušavali da Viktora nauče da puzi, pre svega, što je za njega zbog bolesti bilo ne moguće. Mi smo nastavljali sa tim vidom terepije sve do nekih 13 meseci dok nismo konačno otišli kod neurologa koji nas je uputio za Beograd - objašnjava majka.

Milica, je od tada na bolovanju i stalno uz Viktora, suprug je zaposlen ali da bi se izborili sa ovom teškom bolešću i pomogli Viktoru da stane na svoje noge potrebna im je finansijka pomoć.

SMA je neuromišicno oboljenje koje se manifestuje progresivnim gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje. Viktoru vreme nije saveznik kod ove progresivne bolesti, jer porodica nije u mogućnosti da finansira lek koji mu je neophodan.

Za pomoć Viktoru je otvoren račun preko Humanitarne fondacije "Budi human", kao i broj na koji možete poslati SMS, a doza jednog leka košta 90.000 evra. Ukoliko želite da pomognete Viktoru upišite 599 i pošaljite poruku na 3030.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading