Danas je CRVENO SLOVO! Kakvi vetrovi budu duvali takva će biti godina - čemerna ili bogata i vesela?

Autor:

Vesti

12.02.2019

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su Sveta tri jerarha - Vasilije Veliki, Grigorij Bogoslov i Jovana Zlatousti! U našem narodu se slave kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu. Takođe, oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Praznik je u čast ova tri jerarha, ustanovljen 1076. godine i to 30. januara po starom, ili 12. februara po novom kalendaru.

Svaki svetac imao je svoje pristalice, te se tako podeliše na tri tabora: vasilijevce, grigorijance i jovanovce.

Praznik je nastao u 11. veku za vreme vizantijskog cara Aleksija Komnina, nakon što je rasprava o tome ko je od ova tri svetitelja najveći, koja je pretila ozbiljnoj podeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio rešen u korist Crkve tako što su se ova tri svetitelja javila evhaitskom episkopu Jovanu rekavši mu: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa u nama nema protivrječno, niti ima među nama prvog ni drugog".

Svetitelji još posavetovaše episkopa Jovana da im on napiše zajedničku službu i odredi jedan zajednički dan praznika.

Prema verovanjima, Sveta tri jerarha štite narod i životinje od zlih vetrova i mrazeva. Po tome kakvi vetrovi budu duvali na današnji dan, kako se veruje, može da se prognozira kakvo će biti vreme tokom godine.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, severac donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema - dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading