UST najoštrije osudilo izjavu Radovana Lazića

Autor:

Vesti

04.02.2019

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije je osudilo izjavu izbornog člana Državnog veća tužilaca Radovana Lazića, u kojoj se navodi da "pošto joj se ne sviđa šta struka, u ovom slučaju, tužioci i sudije imaju da kažu, onda vlast osniva svoje organizacije koje za cilj imaju samo da diskvalifikuju nas koji govorimo i glasamo drugačije od Ministarstva pravde".

RepublikaFoto: Public
Udruženje sudija i tužilaca Srbije


 - Nalazeći da kao član DVT jedino ima obavezu da zajedno sa drugim članovim veća obezbeđuje i garantuje samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, te da izjave kojima se struka deli na istomišljenike i neistomišljenike, nisu ništa drugo do sputavanje slobode mišljenja i udruživanja, koje ne priliče onima koji treba da predstavljaju i štite u konkrenom slučaju tužilačku organizaciju u celosti. 

Imajući u vidu da je Radovan Lazić istovremeno i predsednik Upravog odbora Udruženja tužilaca Srbije, UST ukazuje da ovakve izjave ne priliče ni predstavniku struke, obzirom da se iz njih eventualno može zaključiti da su članovi udruženja kojem i sam pripada na određeni način privilegovani u odnosu na druge javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, koji nisu članovi ili ne prihvataju u celosti vrednosti koje to udruženje zagovara. 

Sporna izjava Lazića

"Naše izvršne vlasti su navikle na to da je čitava vlast njihova i da ta ona ne može ni sa kim da se deli. Zato su svi koji misle drugačije i spremni su da svoje mišljenje javno iznesu “trn u oku” vlasti", započeo je paljbu Lazić.

- Pošto joj se ne sviđa šta struka, u ovom slučaju, tužioci i sudije imaju da kažu, onda vlast osniva svoje organizacije koje za cilj imaju samo da diskvalifikuju nas koji govorimo i glasamo drugačije od Ministarstva pravde - objašnjava u intervjuu za Istinomer Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca koji se sa još nekoliko svojih kolega našao u grupi tužilaca protiv kojih su podnete prijave za navodni sukob interesa.

UST poziva pojedine izborne članove DVT da se uzdignu iznad strukovnih funkcija i svoje kapacitete usmere na obavljanje isključivo ustavnih nadležnosti, u interesu struke, građana i vladavine prava, te da ukoliko nisu u mogućnosti da razdvoje svoje uloge u strukovnim udruženjima u odnosu na uloge koje imaju u rukovođenju tužilačkom organizacijom u celosti, izaberu onu ulogu koja im više odgovara, jer je neprihvatljivo da strukovna udruženja sve češće istupaju u javnosti reagujući na društevene pojave za koje smatraju da ugrožavaju samostalnost tužilaštva, praktično preuzimajući ulogu Državnog veća tužilaca - stoji u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading