(VIDEO) Baka Danica, neustrašiva heroina: Mitraljezom protiv Ustaša do poslednjeg metka

Autor: www.crveneberetke.com, Republika

Vesti

30.01.2019

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bila je strah i trepet za Ustaše u mladosti protiv kojih se hrabro borila u Drugom svetskom ratu... Bila je strah i trepet i za novoustaše tokom rata 90-tih protiv kojih se borila do poslednjeg metka... Ovo je priča o starici Danici Obradović, baki iz Like, heroini, koja je i u svojoj 80 godini sa svojim mitraljezom "broving" ustašama uterivala strah u kosti.

Njenu neustrašivu borbu u odbrani sela Divosela kod Gospića u svojoj knjizi "Smrt ne boli", opisao je pisac Momo Kapor.

- "Kako ste?", pita baba Danica Obradović na najisturenijoj zapadnoj koti pravoslavnog sveta u Divoselu, u blizini Gospića. Ona sedi za teškim mitraljezom "broving", maskiranim lišćem i nemoćno širi ruke, izvinjavajući se što sem vode nema čim da nas ponudi. Stara penzionisana kuvarica sa okruglim cvikerima bakice, u gornjem delu vojničke uniforme, ali u papučama zvanim pantofle, ona je obučila svoje seljane da pucaju iz minobacača i mitraljeza. Njen položaj je na vrhu klina koji duboko zadire u neprijateljske položaje sa opasno otvorenim bokovima, kuda se često provlače diverzantske trupe kroz gusto šipražje. Gotovo svake nedelje ona gubi dvojicu-trojicu svojih saboraca. Ovaj lepi zeleni predeo bazdi na smrt. Čovek ima osećaj da ga sa svih strana gledaju oči ubica i da je potpuno nemoćan da se odbrani. Bio sam svugde, video sam svašta, ali čini mi se da u životu nisam bio bliže smrti nego na tom isturenom položaju Divosela, koji se (kakve li ironije) naziva Veliki kraj! - pisao je Kapor.

 

 

- "Pošaljite kakvu pomoć, ako boga znate!", preklinje nas starica i nastalja: "Pozovite dobrovoljce, vojsku, bilo koga! Mi ovdje ne možemo još dugo…" - dodaje pisac.

Dvadesetak dana posle ovog susreta, Divoselo je sravnjeno sa zemljom, a svi branioci pobijeni. Posle dugotrajne artiljerijske pripreme, koja je trajala punih šesnaest sati, hrvatska vojska, predvođena međunarodnim plaćenicima, upala je u Divoselo i pobila sve što se kretalo. Vojnici Ujedinjenih nacija nisu mogli da vide bilo šta živo - ni mačku, ni psa, niti ovcu!

Baba Danica je preklana za svojim mitraljezom "broving" iz kojeg je ispalila i poslednji metak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading