Soroš finansirao Udruženje tužilaca Srbije!

Autor:

Vesti

25.01.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zloglasni američki tajkun, multimilijarder Džordž Soroš tri godine je finansirao projekte Udruženja tužilaca Srbije (UTS), saznaje Srpski telegraf!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

Uplitanje

Finansijski izveštaji u periodu od marta 2016. do septembra 2018. ukazuju na to da je Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije realizovalo niz projekata koje su finansirale određene organizacije civilnog sektora. Jedan od najvećih donatora i partnera u realizaciji projekata ovog udruženja je Fondacija za otvoreno društvo, čiji je osnivač upravo Soroš.

U navedenom periodu ova fondacija je bila donator u projektima čiji naslovi već nagoveštavaju njenu nameru. "Uloga policije u istrazi i uticaj na rukovodeću ulogu tužilaca" ili "Za odgovornost i transparentnost rada javnog tužilaštva". To su samo neki od naslova ovih projekata, koji jasno govore o direktnom uplitanju i očiglednom sukobu interesa koje ima Soroševa ispostava u Srbiji.

 

 

Osim toga, kao nosilac na nekoliko ovih projekata naveden je albanski helsinški komitet, organizacija koja je pandan Helsinškom odboru za ljudska prava, čijim ogrankom u Srbiji rukovodi Sonja Biserko, koja je u medijima poznata po svom antisrpskom delovanju. Povodom ovih saznanja kontaktirali smo sa članom UTS Goranom Ilićem.

Napadaju Srpski telegraf

Protiv izbornih članova Disciplinske komisije Državnog veća tužilaca (DVT) Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Sandre Kulezić i Radovana Lazića nedavno je podneta prijava zbog mogućeg sukoba interesa prilikom odlučivanja o sudbini tužiteljke Marine Makarieve.

Njoj je nakon žalbe komisija DVT, sačinjena od članova Udruženja tužilaca Srbije (UTS), čiji je član i Makarieva, preinačila presudu u samo javnu opomenu. Ubrzo nakon ovoga pomenuti članovi UTS napali su u medijima naš list zbog pisanja o slučaju.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marina Makarieva

Čeka se reakcije agencije

Udruženje sudija i tužilaca (UST) pozvalo je Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje u slučaju koji se vodio protiv tužiteljke iz Paraćina.

- UST je doneo odluku da podnese prijavu agenciji zbog postojanja čvrstih dokaza da su pojedini izborni članovi DVT bili u sukobu interesa prilikom odlučivanja u vezi sa žalbom javnog tužioca iz Paraćina i da su morali da se pre odlučivanja izuzmu. To što su obavestili agenciju nakon odluke o ublažavanju sankcije za nestanak 3,5 miliona dinara nije relevantno - navode iz UST.

- Možda sam u jednom periodu imao dilemu da li bi udruženje trebalo da sarađuje sa Fondacijom za otvoreno društvo. Međutim, kada sam u medijima video da se najviši predstavnici naše države susreću sa najvišim predstavnicima te iste fondacije, dilema je prestala. Drugim rečima, kada sam video da se i predsednik republike susreo sa najvišim predstavnicima Fondacije za otvoreno društvo. Siguran sam da predstavnik ne bi sarađivao i susretao se sa predstavnicima organizacije, ako je to protivno interesima Srbije. Zato sam shvatio da saradnja sa tom organizacijom nije sporna - rekao je Ilić.

Kao nosilac na nekoliko projekata UTS naveden je albanski helsinški komitet

Kriju cifre

Njegov odgovor, po svemu sudeći, nije bio potpuno iskren jer je izostavio da kaže da saradnja sa Soroševim organizacijama traje godinama unazad, a da je predsednik republike tek krajem prošle imao susret s njima.

Zanimljivo je i da ni u jednom od ovih finansijskih izveštaja, u koje je naš list imao uvid, ne piše koliko je novca UTS dobio od ovih organizacija, te se postavlja pitanje da li se na taj način nešto krije. Ilić tvrdi da su sva sredstva "uvek i samo namenski trošena", a da je finansijski izveštaj usvajao nadzorni odbor.

SPORNI PROJEKTI (MART 2016 - OKTOBAR 2018.)

  • "Zagovaranje za izmene normativnog okvira kojim se uređuje Državno veće tužilaca"
  • "Uloga policije u istrazi i uticaj na rukovodeću ulogu tužilaca"
  • "Otpor populističkim napadima: unapređivanje komunikacione strategije organizacijama civilnog društva koji trpe napade populističkih aktera" 
  • "Porast transparentnosti, uključenosti i odgovornosti u procesu provere" (nosilac projekta: albanski helsinški komitet)
  • "Porast transparentnosti, uključenosti i odgovornosti u procesu reizbora" (nosilac projekta: albanski helsinški komitet)
  • "Za odgovornost i transparentnost rada javnog tužilaštva"
  • "Promovisanje uloge poverenika za samostalnost i stvaranje povoljnog okruženja za uspešno delovanje"

On postavlja sudije, žena advokat

Goran Ilić za Srpski telegraf kaže i da ne vidi ništa sporno u tome što on učestvuje u izboru tužilaca i sudija, dok je njegova supruga advokat.

- Prilikom takozvane reforme pravosuđa supružništvo sa advokatom bilo jedan od razloga da sudije i tužioci ne budu reizabrani, što se neslavno završilo. Ustavni sud je sve sudije i tužioce vratio na posao, a Srbija je plaćala ogromne odštete. Toliko o tome da li je u ovom slučaju zanimanje supružnika konflikt interesa - rekao je Ilić i dodao:

- U Državnom veću tužilaca sam u svojstvu člana iz reda tužilaca i zamenika. To znači da, ukoliko bi mi prestala funkcija zamenika republičkog javnog tužioca, u isti mah bi mi prestala i funkcija u veću. Dakle, po Ustavu i Zakonu možete da bude član veća iz reda tužilaca i zamenika, samo ako ste tužilac ili zamenik. Ne učestvujem u izboru sudija - rekao je Ilić, ali nije želeo da otkrije profit kancelarije njegove supruge uz napomenu da se njegova supruga "isključivo bavi građanskim pravom, potpuno drugom materijom od njega".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading