Ministar prosvete najavio državnu maturu: Ukida se prijemni za upis na fakultete!

Autor: A. V. Marković

Vesti

24.01.2019

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici završnog razreda srednje škole polagaće državnu maturu, koja će im biti direktna ulaznica na fakultet, čime će prijemni ispiti praktično biti trajno ukinuti. Ova praksa u Srbiji kreće za dve godine, tako da će prva generacija maturanata na kraju 2020/2021. polagati ovaj ispit.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto ilustracija

Ovaj novi projekat o polaganju državnog ispita na kraju srednje škole predstavljen je u Ministarstvu prosvete. Đaci koji trenutno pohađaju drugi razred srednje škole biće prva generacija koja će polagati nacionalnu maturu, koja direktno vodi na fakultet.

Prvo priprema

- Projekat je značajan za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja, a doprineće i "dostupnosti visokog obrazovanja svim učenicima". Svi đaci će istovremeno polagati državnu maturu, a fakulteti će je priznavati kao test na osnovu koga će učenike upisivati bez prijemnog ispita - objasnio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Kako bi nova matura bez problema bila sprovedena u srpskim školama, ministarstvo je napravilo projekat pripreme obrazovnog sistema za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje. Njegova realizacija zvanično je počela prezentacijom na sastanku u Ministarstvu prosvete.

Šarčević: Fakulteti će na osnovu ovog testa učenike upisivati bez prijemnog 

Identični testovi

Nacionalna matura podrazumeva identične testove u svim školama u zemlji, određene na republičkom nivou, dok je dosad maturski ispit određivan na nivou škole, a đaci će istovremeno moći da konkurišu na više fakulteta.

- Moguće je da prijemni ispiti, odnosno neka vrsta dodatnog testiranja, ostanu na umetničkim fakultetima, pa i onim za koje vlada veliko interesovanje, kao što su Elektrotehnički, Pravni i Arhitektonski fakultet - navode u Ministarstvu prosvete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vidoje

24.01.2019 09:28

Još jedan u nizu bisera ministra Šarčevića: kopira praksu Hrvatske, pa će tako studenti koji uspešno pokažu znanje iz Srpskog jezika i matematike biti idealni kandidati za hemičare, biologe, tehnologe, filologe za engleski, francuski ili španski jezik. A možda će se sa tim državnim ispitom moći odmah upisati na Hardvard, Oxford ili MIT, bez prijemnog? I tamo je praksa da se studenti primaju bez prijemnog ispita, na časnu reč!