Evo kako Srbija sređuje zdravstvo bolje od komšija iz EU!

Autor: Republika

Vesti

22.01.2019

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dok je nekima odgovaralo da se ne zna kolike su liste čekanja i da se s njima barata bez preciznih podataka, mi smo se i s tim problemom suočili i počeli da ga rešavamo. Prvi put su sve liste čekanja sređene, tačno se zna gde ko i koliko čeka i intezivno se radi na njihovim smanjivanju", objašnjava ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Liste čekanja postoje i u najrazvijenijim državama, kakve su Nemačka i Velika Britanija (u Britaniji se na neke specijaliste čeka i 4,5 godine za one koji imaju osnovno zdravstveno osiguranje) - dodao je Lončar.

On naglašava da su liste čekanja u Srbiji smanjene skoro za polovinu.

- Mi smo samo u poslednjih godinu dana, zahvaljujući naporima MZ i RFZO, smanjili liste čekanja za oko 45 odsto, bilo je oko 135 hiljada, a sada je oko 72 hiljade - podvukao je ministar.

List Danas ističe u današnjim novinama da u Srbiji na operaciju i pregled čeka 70.395 pacijenata, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, što je odličan rezultat, jer je, na primer, u Hrvatskoj 850.000 ljudi na listama čekanja.

Prema poslednjim objavljenim podacima HZZO-a, za neki pregled u Hrvatskoj, dijagnostičku pretragu i operacijski zahvat upisano je 865.080 osoba, a prosečno se na termin čeka otprilike 5 meseci, ili tačno 164 dana.

SRBIJA NAPREDNIJA OD HRVATSKE

Čekanje na pregled kod specijaliste u Srbiji Čekanje na pregled kod specijaliste u Hrvatskoj
U proseku oko 7 dana Oko 4 meseca
Lista pacijenata na čekanju u Srbiji Lista pacijenata na čekanju u Hrvatskoj
70.395 850.000
Pregled magnetnom rezonancom u Srbiji Pregled magnetnom rezonancom u Hrvatskoj
Od mesec i po dana do 3 meseca Oko 16 meseci

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
hasamobudjavetorte

22.01.2019 14:20

zar zaista verujete u ovo? toliko sam cekao za jednu ,,rutinsku operaciju bruha,, , da sam posle 6 meseci morao kod privatnika... kome placam zradvsteno??? ah da.. zaboravih.... divlji balkan.