Zakon ušao u skupštinsku proceduru: Roditelji dece obolele od kancera dobijaće 100% zarade na bolovanju

Autor: Tanjug

Vesti

18.01.2019

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje od 100 odsto zarade, tokom kompletnog lečenja deteta, ukoliko bude usvojen Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je prošle nedelje ušao u skupštinsku proceduru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na četiri meseca bolovanja i obično su po njegovom isteku ili davali otkaz ili dobijali otkaz u firmama u kojima su radili.

U Udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR, kažu da bolovanje od 100 odsto tokom kompletnog lečenja deteta predstavlja veliku pomoć roditeljima bolesne dece i da se oni za to bore već pet i po godina.

Predsednica NURDOR-a Joland Korora kaže da je pre 15 godina, kada se njeno dete lečilo od teške bolesti, dobila otkaz u firmi u kojoj je radila.

- Dete tokom lečenja od maligniteta mora uz sebe da ima roditelja ili staratelja. Roditelji su očajni kada u najtežim trenucima, kada se suočeni sa teškom dijagnozom deteta, moraju da razmišljaju i o gubitku posla - kaže Korora za Tanjug.

Ona pojašnjava da su do sada roditelji imali pravo samo na četiri meseca bolovanja a da, recimo, lečenje leukemije traje i više od dve godine.

 

 

Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da roditelji imaju pravo na bolovanje od 100 odsto tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18 godine pacijenta.Roditelji će to pravo morati da obnavljaju na svakih šest meseci. 

Novina je i da će izabrani lekar moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana, kao i da lekari specijalisti mogu da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar.

Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja, ukoliko se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.

Primera radi, ukoliko se osiguranik tri puta ne odazove na skrining karcinoma dojke, a oboli od te bolesti, troškove lečenja RFZO snosiće 65 odsto.

Na teret zdravstvenog osiguranja žene koje su operisane od karcinoma dojke imaju pravo na korekciju ili rekonstrukciju dojki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading