Meštani Tople u očaju: Stigla ih LAZAREVA KLETVA, sve se obistinilo!

Autor: Alo, Republika

Vesti

30.12.2018

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez javnog prevoza, loših prašnjavih puteva, sa samo sedam živih domaćinstava, Topola, zaseok Mesne zajednice Medojevac, polako se gasi. Glavni krivac, kako tvrde meštani, za ovakvo stanje u selu je ni manje ni više knez Lazar.

RepublikaFoto: youtube.com/Marko Marinkovic
Foto ilustracija

Naime, u selu živi sedam porodica sa tridesetak članova, a tako upravo i kaže kletva kneza Lazara, koji je pre bitke na Kosovu polju, poručio tadašnjim stanovnica sela da "nikad nemaju više od sedam kuća". Po predanju, selo je pre te bitke bilo veliko i mnogoljudno. Pružalo se od Lukara do Rekovca.

- Svi su nas se odrekli, niko više ne zalazi u naše selo - pričaju ovi meštani.

Na Kosovo je iz ovog sela trebalo da pođe 700 konjanika, ali pošlo ih je samo sedam. Zbog toga je knez Lazar prokleo Topolu.

Iako se za selo zna od starina, danas su u njemu većinom doseljenici. Starosedelaca nema. Starina Milenko Andrejić (84) i njegova supruga Slavka (86) među najstarijim su meštanima. Žive teško. Kuća oronula, bolesti pritisle!

- Teško je u selu, mnogi su otišli, nema posla. Topola se gasi, stigla nas je kletva kneza Lazara. Sveli smo se na sedam živih domaćinstva: to su Avramovići, Đorđevići, Stojadinovići, Andrejići, Radosavljevići, moja i komšije Miodraga kuća. Kako je Lazar rekao, tako se obistinilo – priča starina Andrejić i dodaje da nema uslova da se selo oporavi i ponovo oživi. Osuđeni smo na gašenje!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading