Brojke koje ohrabruju: Smanjen broj saobraćajnih nezgoda u 2018. godini

Autor: Tanjug

Vesti

28.12.2018

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Srbiji je ove godine zabeležen trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja povređenih i poginulih, a najviše kada je reč o motociklistima od oko 20 odsto", izjavila je danas direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

RepublikaFoto: e-stock/M. ŽUNJIĆ
Foto: Ilustracija

- U toku ove godine je, uprkos teškim nezgodama koje su se desile poslednjih dana, smanjen broj povređenih osoba u saobraćaju za skoro 1.000 nego u istom periodu 2017, a manje je bilo i poginulih osoba i manje saobraćajnih nezgoda -  rekla je Milošević novinarima u Klubu poslanika, gde je Agencija predstavila video spotove koje je realizovala u okviru kampanje i promocije bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Milošević je kazala da će se tačni rezultati za celu 2018. znati u januaru.

Rekla je da je Agencija u saradnji sa lokalnim savetima za bezbednost u saobraćaju postigla veliki uspeh kada je reč o korišćenju sedišta za prevoženje dece i da je njihova upotreba povećana sa 33 odsto na 59 odsto.

 

 

Navela je da je Agencija podelila više od 2.000 sedišta roditeljima, kao i da je odatno stimulisana lokalne smaoiurpave odnosno savete za bezbednost saobaćaja da se priljuče toj akciji.

- Beležimo istorijsko smanjenje stradanja dvotočkaša - mopedista, motorista, motociklista i biciklista. Imamo oko 20 odsto manje poginulih i povređenih mopedista i motociklistima i 18 odsto manje povređenih bicilkista. Beležimo manji broj stradanja i vozača i putnika u putničkim vozilima za gotovo 14 odsto, kao i manji broj stradanja traktorista - navela je ona.

Milošević je naglasila da je do sada u 2018. za oko 11 odsto manje poginule i povređene dece u odnosu na isti periodu prošle godine.

- Ipak, deca i dalje najviše stradaju u svojstvu putnika, što znači da ih roditelji pravilno ne prevoze. Zato apelujemo na roditelje da utiču na svest dece i njihovo ponašanje u saobraćaju - poručila je Milošević.

O nesreći kod Niša

Na pitanje o teškoj saobraćajnoj nesreći prošle nedelje kada je voz udario autobus pun putnika, Milošević je rekla da nema sve podatke i da se sada nadležni organi time bave, ali da može da kaže da Agencija radila istraživanje po pitanju ponašanja učesnika u saobraćaju na pružnim prelazima i da su rezultati pokazali da u skoro 90 odsto slučajeva ostali učesnici u saobraćaju stvaraju rizik za nezgodu - vozači drumskih vozila, pešaci, biciklisti i motociklisti.

- Mi smo završili našu kampanju koju smo radili na 40 putnih prelaza, gde smo direktno komunicirali sa učesnicima u saobraćaju - rekla je Milošević i dodala da naročito loši vremenski uslovi, poput magle, leda i poledice, mogu da loše da utiču na bezbednost.

Skupu je prisustvovao i direktor policije Vladimir Rebić.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading