Vrbaški oštetio još jednu firmu: Tajkun uzimao tri puta zemlju ispod cene

Autor: I. Ž. - E. S. T.

Vesti

21.12.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzni biznismen Vladimir Vrbaški, o kome je naš list objavio niz tekstova zbog brojnih malverzacija sa preduzećima u stečaju, naneo je milionsku štetu još jednom! On je po istom šablonu od AD "Dragan Marković" u stečaju uzeo u zakup zemljište po ceni nekoliko puta nižoj od realne. To su mu omogućili stečajni direktori koje je postavila tadašnja direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura.

RepublikaFoto: Starsport
KONTROVERZNI BIZNISMEN Vladimir Vrbaški

MILIONSKA ŠTETA

Naime, Vrbaški, koji ima vlasnički udeo u nekoliko kompanija, uzeo je od obrenovačke firme koja je u stečaju "Dragan Marković" u zakup oko 1.200 hektara zemljišta po ceni od 170 evra po hektaru.

Imajući u vidu da se obradivo zemljište u tom delu Srbije iznajmljuje i za 500 evra po hektaru, jasno je da je Vrbaškom omogućeno da ga koristi skoro tri puta jeftinije, čime je naneo ogromnu štetu firmi "Dragan Marković". Precizno, šteta iznosi čak 396.000 evra na godišnjem nivou.

- Vrbaškom je to omogućio stečajni direktor, kog je postavila Danijela Vazura, koja je tada bila direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). U firmi AD "Dragan Marković", koja je u stečaju, postavljeni su ljudi od poverenja Danijele Vazure, s kojom je, kako se priča, Vrbaški bio u vezi. Zbog čega su oni načinili ogroman propust na štetu firme i omogućili Vrbaškom da zaradi milione, to je pitanje kojim će se baviti istražni organi - navodi dobro upućen izvor Srpskog telegrafa.

396 hiljada evra oštećena je firma AD "Dragan Marković"

- Vrbaški je na ovaj način gotovo upropastio firmu koja je bila u stečaju. Zbog tih velikih gubitaka koji su se pojavili, godinama nisu mogli da se srede bilansi firme, ispadalo je da imovina koju poseduje AD "Dragan Marković" vredi znatno manje od realnog - kaže naš izvor i dodaje i da su se u periodu od februara 2016. do aprila ove godine promenila čak tri stečajna upravnika u toj firmi.

Iako smo ovim povodom juče pokušali da stupimo u kontakt i sa Vrbaškim i Vazurom, niko od njih nije nam odgovorio. Odgovora nije bilo ni od trenutno nadležnih za firmu AD "Dragan Marković".

POKUŠAO DA NAS UĆUTKA

Podsećanja radi, Srpski telegraf je od početka novembra skoro svakodnevno pisao o milionskim poslovima vojvođanskog tajkuna Vrbaškog, koji je preko stečajnog upravnika odžačkog preduzeća "Hipol" ojadio ovu firmu utičući na izbor onih koji upravljaju "Hipolom" kako bi profitirao od njegovog nepovoljnog položaja.

Takođe, naš list je pisao i da je Vrbaški preko firme "Energin" isisavao novac iz već ojađenog "Hipola", da stoji iza firme "Energin" i dovođenja tužioca u vezu sa tom firmom, ali i da je nestao iz vlasničke strukture "Graničara" nakon što je u stočarskom objektu tog preduzeća pronađena marihuana.

Zbog razotkrivanja njegovih afera, Vrbaški je nedavno pokušao da ućutka Srpski telegraf, pa je uz pomoć sudije Višeg suda u Beogradu Irene Radulović Trifunović napisana zabrana da se naš list nadalje bavi njegovim poslovanjem.

RepublikaFoto: Tanjug

Vazura poznata po aferama

Vazura je sa čela ALSU otišla na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu finansija, a za sobom je ostavila niz afera. U ALSU je došla u decembru 2014, i to mimo sprovedenog konkursa, a za njeno ime u toj agenciji vezuje se i zapošljavanje rođaka u ALSU, dodeljivanje poslova obezbeđenja bez tendera firmi koja je bila angažovana u FK Partizan, gde je njen brat Miloš direktor. Istovremeno, brojni upravnici su godinama slali pisma nadležnima u kojima su upozoravali da Vazura narušava njihov i kredibilitet agencije.

Pritom je rešenje izradila unapred, fotografisala ga, ne obavestivši našu redakciju ni da je u toku bilo kakav postupak. Ipak, Viši sud u Beogradu je usvojio prigovor Srpskog telegrafa i skinuo zabrana pisanja o Vrbaškom, a taj predmet vratio prvostepenom sudiji na ponovni postupak, posle čega je sudija Irina Radulović Trifunović priznala grešku i skinula zabranu Srpskom telegrafu.

Inače, Vrbaški je do sudije Trifunović došao preko advokata jednog od najvećih srpskih biznismena koji je i sam imao problema sa zakonom, a protiv koga je postupak u toku.

Njegovi advokati Vrbaškog su prvo povezali sa sudijom J. V., koja je nedavno izabrana u Vrhovni kasacioni sud. Ona je iskoristila svoj uticaj i poznanstvo sa Trifunovićevom, a ova je pristala da bahatom biznismenu završi posao i privremenom merom spreči naš list, pod pretnjom drakonskim novčanim kaznama, da nastavi da otkriva gde sve Vrbaški mulja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

21.12.2018 07:33

"Novinari" Telegrafa, radi informisanja javosti, pišite nešto o Jutki iz Brusa, Labanu iz Subotice a kao poznati "istraživači utvrdite kako je stradao vaš kolega Milan Jovanović i ulogu D. Simonovića, predsednika opštine Grocka u svemu tome.