NISTE SKROZ OČISTILI SNEG SA AUTA? Očekujte paprenu kaznu jer se to smatra tehničkom neispravnošću!

Autor: blic.rs

Vesti

20.12.2018

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači koji ne očiste sneg sa prozora, krova, tablica ili svetala rizikuju da plate kaznu od 5.000 dinara, a ukoliko sneg tokom vožnje klizne sa kola i dođe do nezgode koja uzrokuje štetu, kazna će iznositi između 6.000 i 18.000 dinara. Dobar razlog da vas ne mrzi da i krov očistite iako to većina vozača najviše mrzi da radi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Sneg ili led neuklonjeni sa krova automobila, pri kočenju mogu kliznuti na šoferšajbnu, ili pasti na neko od okolnih vozila. To je izuzetno opasno, a najčešće se događa da sneg padne sa krova autobusa ili kamiona, na neki od automobila koji se kreće iza ili sa strane.

- Zbog panične reakcije vozača kome se sruči sneg na automobil, često dolazi do izletanja s puta, a u najboljem slučaju sve se završi na pucanju šoferšajbne - rekao je Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On je potvrdio da se sneg na krovu smatra tehničkom neispravnošću, imajući u vidu da može izazvati saobraćajnu nezgodu. Stoga se neodgovorni vozači sankcionišu kaznom od 5.000 dinara, a isto važi i za neočišćena stakla.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

I milionski troškovi mogući

Okanović je napomenuo i da po Zakonu o osiguranju u saobraćaju, osiguravajuća kuća, nakon što isplati štetu oštećenoj strani, ima pravo da potraži nadoknadu punog iznosa od onog čije je vozilo zbog tehničke neispravnosti izrokovalo nezgodu. Takvi troškovi mogu biti i milionski, pogotovo u slučaju smrti nekog učesnika saobraćajne nezgode.

Takođe, zarad bezbednosti učesnika u saobraćaju, Okanović je apelovao na građane da sneg koji očiste ispred svojih kuća ne bacaju na kolovoz, jer se on uveče, pri nižim temperaturama i manjem protoku saobraćaja pretvara u još klizaviju podlogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading