Ko baci petardu, biće papreno kažnjen!

Autor: N. R.

Vesti

19.12.2018

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoke novčane kazne rasterale su ulične prodavce pirotehnike, kojih je u ovom periodu bilo na svakom koraku. Petarde se sada mogu kupiti jedino u prodavnicama koje imaju dozvolu za prodaju, a prema novom zakonu o javnom redu i miru, zabranjena je upotreba pirotehnike na javnim mestima.

RepublikaFoto: twitter.com/Prijedor24com
Ilustracija

Po novom zakonu, koji je na snazi od marta ove godine, predviđene su kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remete mir sugrađanima, a ovo će biti prvi doček Nove godine na kom se ovi propisi primenjuju.

 

Činjenica je da su tezge na pijacama, ali i u podzemnim prolazima pune novogodišnjih ukrasa, ali uočava se da nedostaju petarde! Većina trgovaca je bila iznenađena pitanjem gde se mogu naći petarde. Oni malo uporniji, koji poznaju trgovce na pijaci, mogu se dogovoriti i nabaviti ih ispod tezge, ali cene su veće za četvrtinu nego u ovlašćenim radnjama. Na primer, kutija od 100 komada običnih zelenih petardi je 200 dinara, dok je u ovlašćenim radnjama 150.

Najjezivije povrede

  • 29. 12. 2015. B. K. (10) iz Negotina raketa eksplodirala u lice i pogodila u oko
  • 2. 1. 2016. dečaku (10) razneta šaka i amputiran deo kažiprsta
  • 23. 12. 2016. dečak iz Niša doživeo teške povrede ekstremiteta
  • 19. 8. 2017. topovski udar na svadbi u Čačku razneo grudni koš devojčici A. F. (10)
  • 20. 12. 2017. Dečaku M. S. (13) iz okoline Loznice amputirani su kažiprst i srednji prst pošto mu je u ruci eksplodirala petarda

Ipak, trend sve manje kupovine petardi primećuje se i u ovlašćenim radnjama pirotehnike.

- U poslednje tri godine opala je prodaja petardi. S druge strane, povećala se prodaja vatrometa, koji najčešće kupuju roditelji manje dece i samim tim oni rukuju njim, tako da povređenih usled korišćenja pirotehničkih sredstava maltene nema - kaže za Srpski telegraf Aleksandra Zlatković iz "Top Guna" Požarevac.

Zbog petardi, ali i ostalih pirotehničkih sredstava, tokom novogodišnjih praznika u proseku strada oko 90 osoba, pretežno dece. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading